De excursie eindigde bij het vogelkijkpunt aan de Meerpolder. Vanaf hier konden mensen met verrekijkers kijken naar de vogels in het weidevogelgebied. (foto: Sebastaan Barel).
De excursie eindigde bij het vogelkijkpunt aan de Meerpolder. Vanaf hier konden mensen met verrekijkers kijken naar de vogels in het weidevogelgebied. (foto: Sebastaan Barel).

Zoetermeerse Meerpolder klaar voor de weidevogels

Actueel 587 keer gelezen

Leidschendam - Tussen Leidschendam en Zoetermeer is op vrijdag 15 maart een nieuw weidevogelgebied geopend. Met de plaatsing en officiële onthulling van het Vogelkijkscherm zijn de inrichtingswerkzaamheden voor het nieuwe weidevogelgebied in de Zoetermeerse Meerpolder afgerond. 

Die vrijdagochtend was er een officiële opening met wethouders van beide gemeenten en een afgevaardigde van het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland. De bestuurders waren getuige van het heugelijke feit dat de eerste weidevogels, met name de scholeksters, het gebied weer weten te vinden. ‘s Middags werden geïnteresseerden uitgenodigd om mee te gaan op een vogelexcursie. Experts van Werkgroep Groenbeheer Nootdorp-Leidschendam (WGNL) leidden de groep door het Buytenpark en gaven uitleg over het ontstaan van dit gebied. De excursie eindigde bij het vogelkijkpunt aan de Meerpolder. Vanaf hier konden mensen met verrekijkers kijken naar de vogels in het weidevogelgebied.

Door grondruil is een gebied van de provincie volledig aaneengesloten. Dit is een samenwerking geweest door boeren, inwoners, boerenlandvogelexperts, de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland. De boeren bezitten nu het hogere gedeelte. Hierdoor hebben ze minder last van het water, terwijl de lagere delen gebruikt kunnen worden als leefgebied voor weidevogels en voor wateropslag. Tevens is het gebied aangepast, om diervriendelijker te maken.

Gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland: ”Natuur is mooi en nog mooier als je het actief kan beleven. Dit gemeentegrens overschrijdende project is een goed voorbeeld van hoe je een polder klimaatbestendig kan maken en dat boeren en natuur goed samen kunnen gaan. Het gebied is nu niet alleen aantrekkelijker voor weidevogels, maar ook voor mensen. Er zijn meerdere doelen, zoals biodiversiteit en agrarische structuurversterking, bereikt. Ook leuk dat de boeren zelf het beheer gaan doen.

Hoogheemraad Aad Straathof haakt aan: “Het motto van dit project was ‘droge voeten voor de boeren, natte voeten voor de weidevogels’. Door een vrijwillige kavelruil liggen de weidevogelgronden van de provincie nu aaneengesloten. De percelen die wat hoger liggen zijn nu van de boeren, waardoor zij minder wateroverlast hebben. Door laagtes in de weilanden aan te brengen en natuurvriendelijke oevers aan te leggen, werden er ‘natte voeten’ gebieden voor weidevogels gemaakt.”

Wethouder Marcel Belt: ”Ook de inwoners kunnen genieten van deze nieuwe natuurplek. Naast de ‘succesvolle Nieuwe Driemanspolder’, is dit een nieuwe aanwinst in het Duin Horst Weide gebied. Tussen de drukke steden kunnen we hier genieten van natuur, fietsen en wandelen en mooie boerenbedrijven met koeien en weidevogels. Het nieuwe kijkscherm en informatiebord zorgen voor meer beleving en bewustzijn.”

Het realiseren van meer leefgebied is een langdurig proces. Dit project, gestart in 2018, is nu in 2024 succesvol afgerond. Ook de wethouders van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg zijn trots op dit initiatief en zien het als een belangrijke stap in het behoud van de boerenlandvogels in de regio. Marijke van der Meer, wethouder Zoetermeer: “Het idee voor dit speciale gebied is in Zoetermeer gestart, samen met Staatsbosbeheer. En door breed de samenwerking op te zoeken en samen flink de schouders eronder te zetten, hebben we dit prachtige resultaat bereikt. Heel belangrijk is de extra aandacht voor het kruiden- en bijenlandschap, want weidevogelkuikens moeten lekker veel insecten kunnen eten om gezond groot te worden.”

Om dit prachtige resultaat meer zichtbaarheid te geven, is in juli en augustus de foto-expositie ‘Zoetermeerse Meerpolder, klaar voor de weidevogels’ te zien in het provinciehuis. Fotografen van de Vogel- en natuurvereniging Zoetermeer hebben foto’s gemaakt van weidevogels in dit gebied.

Met de plaatsing en officiële onthulling van het Vogelkijkscherm zijn de inrichtingswerkzaamheden voor het nieuwe weidevogelgebied in de Zoetermeerse Meerpolder afgerond (foto: gemeente LV).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant