Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

VERBIJSTEREND

Column 1.228 keer gelezen

Columnisten zetten vaak overdreven aan. Hyperbolische trekjes. Tikkie provocerend. Roept reacties op. Leuk! Maar, wat lees ik nou? Ben spoor volkomen bijster. Nu dus niet overdreven!

Er zijn randdebielen, die zich vastlijmen aan wereldberoemde schilderijen. Of er soep tegenaan smijten. Gelukkig zijn musea er op berekend, dat er buiten het gesticht ook gestoorden rondlopen. De schade valt (nog) mee. 

Mag zoiets ongestraft? Tuurlijk niet. Je blijft met je protestpoten van andermans spullen af. Dat leer je al, naar leeftijd en rede, op de kleuterschool.

Die opvoedkundige boodschap heeft een aantal lijmlijpen en soepsmakkers gemist.

Hoe moeilijk kan zoiets zijn. Niet van jou? Afblijven en zeker niet besmeuren met kans op mogelijke schade. Dus? Dus mag dat in Nederland wél, althans de rechtbank ziet zelfs in dit overduidelijke delict een opening om niet of mild te straffen.

Hoe is het mogelijk, dat we in deze beklagenswaardige situatie zijn beland? Dagelijks worden we geconfronteerd met agressie, ellende en maatschappij ontwrichtende protesten. Media staan er vol mee. Maakt niets uit. De rechtbank kiest voor afwijkende keuzes.

Protestactie bij ‘Het meisje met de parel’, leverde weliswaar een maand voorarrest op. Daar bleef het bij. De reden? Die verbijsterde mij écht. 

Zo stelde de rechtbank: “Dat het strafrechtelijk ingrijpen niet (!) zó ingrijpend mág zijn, dat het een ontmoedigende werking heeft op mensen, die van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzaam vergaderen gebruik willen maken in het kader van een protestactie!” 
Pardon? 

Moet dit vonnis drie keer lezen om te ontrafelen, dat we werkelijk helemaal van het padje zijn. Tuurlijk, deze sneue gasten hadden al een maand gezeten voor hun actie in het Mauritshuis. Dit laat onverlet, dat het statement van de rechtbank volslagen misplaatst is.

Laat ik het nog even op Jip en Janneke taal neerpennen. Je doet iets, dat volgens de wet niet mag, maar je krijgt geen of minder straf, omdat het derden zal weerhouden om óók dergelijke ludieke ongein uit te halen. Ben ík nou gek?

Zingende en dansende A12/A10 bezetters komen óók overal mee weg. Hoe simpel kán het zijn? Het mag wettelijk niet, dús strafbaar. Ben je toch van plan om je als een platgereden egel vast te lijmen op het wegdek, accepteer dan ook de consequenties. 

Ons rechtvaardigheidsgevoel krijgt keer op keer een knauw (kopschoppers Carlo Heuvelman!) Het voelt zo oneerlijk. Het strookt totáál niet met wat wij tijdens de opvoeding van onze kinderen en als docenten op school kinderen trachten aan te leren.

Verwarde rechters overtreden zélf de wet. Ze interpreteren de wet op hun eigen manier. De rest van de burgers schudt meewarig het hoofd over zoveel dwaasheid en onrecht. 

Kan deze onzin niet plaatsen. Wat de rechtbank precies doet?

Voor eigen rechter spelen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant