Zuil, André Volten, 1991, Parkweg, hoek Laan van Nieuw Oosteinde, Prinses Marianne viaduct, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Zuil, André Volten, 1991, Parkweg, hoek Laan van Nieuw Oosteinde, Prinses Marianne viaduct, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Een zuil met gaten

Cultuur 1.167 keer gelezen

Voorburg - Een stalen zuil zit met een zijarm vast aan het Prinses Marianne viaduct. De meeste zuilen hebben een dragende functie. Dit opengewerkt exemplaar niet. Het is een kunstwerk dat staat in de nabijheid van een rij brede betonnen zuilen die het platform van station Voorburg dragen. Kunstwerk en omgeving vormen een sterke eenheid.

Door Anne Marie Boorsma

Dit kunstobject van André Volten (1925-2002) zou je als een rechtopstaande dikke buis met gaten kunnen zien. Het grijs van de binnenzijde is lichter dan de buitenzijde. Bij zonnig weer verschijnen binnenin schaduwen die van vorm en tint veranderen. Bij grauw weer wordt het beeld nog grijzer. ‘s Avonds gaan binnenin de lampen aan. Dat zorgt dan weer voor andersoortige tinten en patronen. Kortom, Voltens zuil verandert net als de omgeving voortdurend. Het kunstwerk werd in 1991 in opdracht gemaakt toen de Utrechtse baan (de A12) werd aangelegd. De zuil werd een herkenningsteken net zoals een kerktoren. Het is duidelijk dat de beeldhouwer nauw samenwerkte met architecten en stadsontwikkelaars. Dat werd ook Voltens handelsmerk. Je kan hem wel een omgevingskunstenaar noemen. 

Voltens kunst wordt gerekend tot het zogenaamde minimalisme. Dat betekent dat hij werkte met eenvoudige, geometrische vormen zoals bollen, kubussen en cilinders. Hij gebruikte dezelfde materialen als in de industrie, zoals staal, ijzer en aluminium. Dat is de reden dat zijn kunst iets koels en afstandelijks heeft. Bovendien zette hij zich af tegen romantische en overdadige versieringen. Daarom kun je hem zien als een volgeling van Bauhaus, Stijl en Russische Constructivisme. Zijn objecten doen denken aan die van Amerikanen als Sol LeWitt, Donald Judd en Carl André. 

Aan de Bezuidenhoutseweg in de Haagse wijk Mariahoeve staat een beeld van Volten uit 1965 met een aantal horizontale en verticale stalen balken. Samen vormen die een soort skyline van een hypermoderne stad. Net als ons beeld straalt het optimisme uit. Een ode aan het stadse leven.

André Volten werd geboren in Andijk. Zijn vader was Zuiderzeevisser. De kunstenaar doorliep de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (nu de Gerrit Rietveld Academie). Als vrijwilliger werkte hij als lasser op de Amsterdamse scheepswerf NDSM. Daar leerde hij zwaar metaal te bewerken tot abstracte sculpturen, waar hij erg bekend mee werd. Zijn werken staan in de openbare ruimten van steden in binnen-en buitenland. Bovendien hebben veel musea beelden van hem in de collectie.

Ondertussen zijn er in Het Krantje al meer dan 80 stukjes verschenen over beelden in de openbare ruimte van Leidschendam-Voorburg. U kunt ze teruglezen op: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant