Hofwijck, dat al meer dan 380 jaar bestaat, in vervolgen tijden (archieffoto).
Hofwijck, dat al meer dan 380 jaar bestaat, in vervolgen tijden (archieffoto). Dick Janssen
HISTORISCH LEVEN LANGS DE VLIET

Hofwijck verkocht

Historie 1.258 keer gelezen

Voorburg - Het fraaie landgoed Hofwijck kent vele bewoners en eigenaren in zijn lange bestaan. Het was aantrekkelijk wonen langs de Vliet. Vooral in de 17e en 18e  eeuw was het voor welgestelden een waar toevluchtsoord om te genieten van de pracht en praal van het idyllische platteland.

Door F.J.A.M. van der Helm

Zowel Delftenaren als Hagenaars hadden hun oog laten vallen op de vele buitenplaatsen die langs de Vliet waren gevestigd. Den Haag had als regeringsstad veel welgestelde bestuurders en ambtenaren onder zijn bevolking die graag tijdens de zomermaanden letterlijk een frisse neus haalden op het platteland. Datzelfde gold voor de vele voorname lieden van Delft. Van notarissen tot hoge legerofficieren.

De buitenplaats Hofwijck was zo’n geliefkoosd oord langs de Vliet dat buitengewoon gunstig was gelegen en goed bereikbaar zowel over het water als over de weg. Het was ooit het bekende onderkomen van de voorname familie Huygens, die er tot  1750 heeft gewoond.  In 1750 werd het riante onderkomen op de veiling verkocht door de ‘hoogedele welgeboren vrouwe Susanne Louise Huijgens’, echtgenote van baron Willem van Wassenaar: een oud en voornaam geslacht uit onze contreien.


Collaterale successie uit 1767.

En nu eens kijken wat dat landgoed behelsde in 1750. In de verkoopakte lezen we ‘een plaisante en welgelegen hofstede genaamd Hofwijck’ bestaande uit herenhuizing met verschillende kamers maar ook nog een apart huis met bibliotheek. Kijk daar stonden ongetwijfeld de wetenschappelijke en filosofische boeken van de zeergeleerde telgen uit het geslacht Huijgens. Verder werd de imposante tuin van twee morgen groot omschreven compleet met vijver en beelden.  Aan dit alles hing een prijskaartje van ƒ4.500, die door de voorname officier mr Jacob des Tombe in contanten werd betaald,

Was het deze Jacob allemaal naar zijn zin? Of was het hem toch te groot. In ieder geval bleef hij er niet lang wonen. Na negen jaar verkoopt hij de geliefde buitenplaats aan Jacob Guiot, net als Des Tombe een Delftenaar. Guiot betaalde ƒ6.500 voor het landgoed, dus in negen jaar had Des Tombe aardig verdiend. Wellicht had hij het nodige verbouwd? De welgestelde Guiot komen we ook tegen in de leenkamer van de hofstad Made bij Delft. Hij heeft dan van 1740 tot 1751 een stuk land te Voorschoten gekregen van zijn oom Daniel Poijnts, die daar een bestuursfunctie had. Guiot genoot met volle teugen van Hofwijck, ofschoon hij ook een woonhuis bezat aan de Koornmarkt te Delft, waar hij is overleden en vervolgens stijlvol begraven in het familiegraf in de Oude Kerk. In 1756 huwde hij te Ter Heide met Barbara Durven. Vanwege het kinderloos overlijden van Guiot in 1767 werden zijn onroerende goederen belast voor de collaterale successie. In Voorburg had hij Hofwijk in bezit compleet met huis, koetshuis en de tuin met lanen erdoorheen ter grootte van ruim 2 morgen. Het werd getaxeerd op ƒ5.500.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Collaterale successie uit 1767.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant