Burgemeester Klaas Tigelaar opende zaterdag het Circulair Amtachtscentrum aan De Star in Leidschendam (foto: Michel Groen).
Burgemeester Klaas Tigelaar opende zaterdag het Circulair Amtachtscentrum aan De Star in Leidschendam (foto: Michel Groen). Michel Groen

Burgemeester opent circulair ambachtscentrum aan De Star

Actueel 1.353 keer gelezen

Leidschendam - Burgemeester Klaas Tigelaar heeft zaterdag 10 oktober het Circulaire ambachtscentrum van Kringloop Den Haag aan De Star 17 en 17a in Leidschendam geopend.

Een circulair ambachtscentrum (een soort kringloopwinkel-plus) is een plek waar product-hergebruik hoog in het vaandel staat. Onnodig weggooien van grondstoffen en materialen wordt voorkomen door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en een onderwijsinstelling met elkaar te verbinden. Ook heeft het centrum een koffieplein.

In het Circulaire Ambachtscentrum wordt toegewerkt naar een invulling waarin de koppeling wordt gemaakt met dagbesteding, het leerwerkbedrijf, vakgerichte externe, werkervaringsplekken, vrijwilligerswerk, (betaald) werk en detacheringsoplossingen.

Het gaat erom de WMO en Participatiewet dusdanig te verweven dat inwoners vanuit maatschappelijk herstel kunnen doorstromen naar hoogst haalbare vormen, eventueel, van (betaald) werk. Kringloop Den Haag en Werken Sterkt sluiten geen doelgroepen uit; de ervaring leert dat doelgroepen elkaar ondersteunen, activeren en stimuleren. 

Naast de kringloop heeft het Circulaire Ambachtscentrum tevens een fysiek, telefonisch en digitaal laagdrempelig benaderbaar informatiepunt voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is een aanmeldpunt voor de gemeente, maar ook voor inwoners, zorginstellingen en andere instanties. Je kunt er tevens terecht voor trainingen, taallessen en interne en externe jobcoaching.

Uit de krant