‘Together We Are’een beeld van William Rosewood in Park Vreugd en Rust, zijde Parkweg Voorburg Oud (foto: Marian Kokshoorn).
‘Together We Are’een beeld van William Rosewood in Park Vreugd en Rust, zijde Parkweg Voorburg Oud (foto: Marian Kokshoorn).
Beelden in Beeld

’Oneindig samenleven’ kunstwerk vol betekenis

Actueel 1.314 keer gelezen

Voorburg - Sinds augustus 2018 staat in Park Vreugd en Rust een glimmende bol in een vierkante frame. Voor voetballende kinderen een doel, voor wandelende kunstliefhebbers een kunstwerk vol betekenis. Het werk is van de jonge Leidschendamse kunstenaar William Rosewood. 

Door Anne Marie Boorsma

‘Together We Are’ is de titel van dit stalen beeld. Kijk, dan voel je meteen aan dat er meer is dan wat je ziet. Je ziet witte vissen zwemmen. Kriskras door elkaar. Een enkeling heeft een rode vlek op het kopje. De zilverkleurige tussenruimten hebben grillige vormen. Met wat fantasie zou je er mensfiguren, planten en bomen in kunnen zien. Het werk is onderdeel van een serie. De kunstenaar heeft namelijk ook olieverfschilderijen gemaakt met dezelfde vormen. De titel van de serie luidt: ‘PI=INFINITY I’. Ook deze titel bewijst dat er meer is dan je ziet.

Dat de titels in het Engels zijn geeft aan dat Rosewood een groot publiek wil bereiken. Dan moet je niet aankomen met het verkondigen van ditjes en datjes. ‘Together We Are’, slaat op de gedachte van de kunstenaar dat wij mensen net als vissen in een vijver allemaal verschillend zijn en ook uniek en dat we tezamen overleven. En wat de serietitel betreft, het getal PI is in de wiskunde een getal met een oneindig aantal cijfers na de komma. Oneindigheid is abstract. We kunnen niet zonder, want er is zoveel niet uit te leggen.

De glanzende bol symboliseert lijkt me de aarde waarop wij mensen, dieren en planten met elkaar moeten leven. Maar ook een symbool van oneindigheid en vrijheid. Het vierkanten frame verwijst vermoedelijk naar het aardse bestaan. Ook in de kunst van het symbolisme en de vroege abstracte kunst wordt vaak gebruik gemaakt van geometrische vormen met vele betekenissen.

De vissen zijn Tancho Koi’s. Dat zijn witte karpers met een rode vlek op het kopje. In Japan symboliseren ze voorspoed en geluk, maar ook kracht en levenslust. En die vissen moeten dus net als wij met elkaar samenleven. Altijd, tot in de oneindigheid.

William Rosewood is geboren en getogen in Leidschendam. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam waaraan hij geen goede herinneringen heeft, omdat hij, zoals ik lees op zijn website, te rebels was. Dat verbaast me, want ik dacht altijd dat ze juist op academies van rebelse types hielden.

Maar goed, Rosewood is een natuurminnende kunstenaar met een missie. En die wordt gehoord, zo valt te lezen, want zijn werk wordt getoond op internationale kunstbeurzen. Hij wil de wereld verbeteren. Zo heeft hij ook een serie kunstwerken gemaakt over bedreigde diersoorten en wil hij mensen aan het denken zetten. Kijk, rebels of niet rebels, zo iemand kan voor mij niet stuk.

Voor info over cursussen kunstgeschiedenis en reacties: www.annemarieboorsma.nl.

Uit de krant