Logo hetkrantje-online.nl
<p>Samenwerking van Avalex met HVC maakt de nascheiding van afval op termijn mogelijk (foto: pr Avalex).</p>

Samenwerking van Avalex met HVC maakt de nascheiding van afval op termijn mogelijk (foto: pr Avalex).

Samenwerking Avalex met HVC maakt nascheiding huisvuil mogelijk

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Deze week kwam samenwerking van Avalex met afvalbedrijf HVC in een gemeenteraadscommissie aan de orde. Dit zou een flinke stap richting nascheiding betekenen. Daarbij wordt afval pas gescheiden in plastic, drinkpakken en restafval nadat het is opgehaald. 

“Hiermee kunnen we zo snel mogelijk de service verbeteren en tegelijkertijd het milieu sparen”. Dat stelt VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller over het voorstel om via Avalex in zee te gaan met het bedrijf HVC. Het contract van Avalex met de vorige verwerker van afval liep af. Dit bracht de mogelijkheid om te gaan zoeken naar een nieuw bedrijf om het afval te laten verwerken. “Mede op ons aandringen is bewust gezocht naar een bedrijf dat aan nascheiding doet”, vertelt Van Veller. “Daarbij wordt afval in één keer bij de mensen opgehaald en wordt het daarna gescheiden in verschillende soorten. Het biedt veel meer service aan mensen die anders hun gescheiden zakken naar ondergrondse containers moeten slepen. HVC beschikt al over de mogelijkheden. Nascheiding is ook nog eens beter voor het milieu. Er kunnen meer kilo’s plastic worden afgezonderd. Die komen dan dus niet in de verbrandingsoven terecht”.

Wethouder Astrid van Eekelen is nu bezig om per wijk de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen van het inzamelen van afval. In sommige wijken leidt dat tot ondergrondse containers; andere wijken komen nog aan de beurt en kijken er mogelijk anders tegenaan. “Het maatwerk per wijk is heel goed, en in de toekomst is er dan meer te kiezen”, aldus Van Veller. “De directeur van HVC kwam een aantal weken geleden bij ons in de Raad en toen heb ik hem gevraagd of er per gemeente verschil kon zijn. We gaan immers via Avalex met hem in zee, en daar zijn meerdere gemeenten bij aangesloten. De directeur antwoordde dat het zelfs per wijk kon verschillen wat hem betreft. Dat is een mooie mogelijkheid om in te springen op de wens van velen om alles in een keer te laten ophalen”.

De gemeente wordt via Avalex aandeelhouder en dus mede-eigenaar van HVC; dit is een voorwaarde om van de diensten gebruik te maken. Van Veller hierover: “We worden via Avalex aandeelhouder. Daarmee zijn we samen met onze buurgemeenten de derde aandeelhouder in grootte van HVC. Het aandeelhouderschap betekent dat we financieel instappen en garant moeten staan. Daar staat tegenover dat we jaarlijks een vergoeding krijgen. De VVD staat altijd kritisch tegenover dit soort financiële constructies, maar de risico’s zijn wat ons betreft goed gewogen. HVC is betrouwbaar en in meerdere opzichten een vernieuwend bedrijf en in eigendom van overheden”.

Over het voorstel voor samenwerking met HVC wordt 9 maart gestemd in de gemeenteraad.

Meer berichten