De buurtbewoners steken op Burgendag graszoden af voor de aanleg van de bloemenweide aan de Hannhie Schaftstraat (foto: pr).
De buurtbewoners steken op Burgendag graszoden af voor de aanleg van de bloemenweide aan de Hannhie Schaftstraat (foto: pr).

Hannie Schaftstraat heeft bijenhotel ‘Hannie bee’ en krijgt bloemenweide

Actueel 907 keer gelezen

Leidschendam - Het was afgelopen zaterdag 25 september een drukte van belang in het plantsoen aan de Hannie Schaftstraat te Leidschendam. Een tiental buurtgenoten was bezig met het plaatsen van een groot bijenhotel en het vrijmaken en inzaaien van een bloemenweide. Anderen waren aan het sjoelen, of speelden tafeltennis of badminton.

Dit was niet helemaal toevallig, want zaterdag was het Burendag. En dan vinden er in het hele land op buurtniveau sociale en groene activiteiten plaats. Aan de Hannie Schaftstraat was gekozen voor een groene activiteit.

Initiatiefneemster Miranda Loen had met een werkgroep dit initiatief voorbereid: ”Ik ben groot voorstander van ‘meer groen’ creëren, en van bijdragen aan de eigen leefomgeving. Helaas is de bijen- en insectenstand enorm afgenomen. En dat is heel slecht voor de biodiversiteit. Daarom ben ik ook enthousiast over initiatieven als het later en anders maaien van bermen, en van bloemrijke plantsoenen en natuurvriendelijke oevers. Burendag leek een ideale kans om samen met de buren en met subsidie een bijdrage aan meer natuur in onze buurt te leveren, door in het weinig bloemrijke gemeenteplantsoen hier voor de deur een bloemenweide met insectenhotel te realiseren”.


Initiatiefneemster Miranda van Loen bij het bijenhotel Hannie Bee (foto: pr).

Uiteraard kost een dergelijk project geld en er is ook toestemming nodig van de gemeente en van Hoogheemraadschap Delfland. Miranda: “De samenwerking met de gemeente verliep heel goed. Er was vorig jaar al uitgebreid contact geweest over de natuurvriendelijke oever langs het plantsoen hier. Nu kon de draad weer worden opgepakt. Er werd constructief met ons meegedacht en er werd door gemeente en Delfland vlot toestemming verleend. Ook hebben zowel Vlietwensen als het Oranjefonds budget ter beschikking gesteld voor de uitvoering van het plan. Hier zijn we erg blij mee.“

Werkgroep lid Sander Wennekers sluit hierbij aan: “Het onderhoud van bloemenweide en insectenhotel gaan we in eigen beheer doen. Sowieso moet een bloemenweide af en toe gemaaid worden. Bij droogte kan sproeien nodig zijn. En in de toekomst moeten we misschien bijzaaien of bijplanten. Daarvoor komt er een tuincommissie met geïnteresseerde buurtgenoten. Om dit netjes te regelen is inmiddels een verzoek bij de gemeente ingediend om het stukje gemeentegroen te mogen adopteren. We verwachten dat dit binnenkort geregeld is.”

Miranda vervolgt: ”Het  leukste vind ik hoe het idee zich als een olievlek door ons buurtje verspreidde en uitrolde tot een door 13 huishoudens gedragen plan met heel veel leuke inbreng op allerlei gebied. Al voor de start van het project leefden de contacten onder buurtbewoners enorm op.”

Bij de buurtborrel, die tot slot werd gehouden, bleek het enthousiasme onder de deelnemers groot. Er werd zelfs al gesproken over een nieuw project voor de vergroening van deze buurt volgend jaar.

Initiatiefneemster Miranda van Loen bij het bijenhotel Hanny Bee (foto: pr).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant