Logo hetkrantje-online.nl
<p>Veel politie bij het Abdijland voor het onderzoek naar de steekpartij (foto: Denise Nieberg). </p>

Veel politie bij het Abdijland voor het onderzoek naar de steekpartij (foto: Denise Nieberg).

OM eist 12 cel en TBS voor moord aan Abdijland Leidschendam

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Een 35-jarige Amsterdammer kon niet verkroppen dat zijn 31-jarige vriendin het had uitgemaakt. Hij fietste op 31 juli 2020  naar haar flat aan het Abdijland in Leidschendam en bracht haar met messteken om het leven. Het OM eiste tegen de man 12 jaar cel en TBS met dwang.

De Amsterdammer en de Leidschendamse hadden een moeizame relatie. Mogelijk mede door de autistische stoornis van de verdachte. Op 30 juli 2020 mailde de verdachte het latere slachtoffer dat hij het ‘een doodzonde’ zou vinden als zij zou teruggaan naar haar ex. Zij antwoordde ze dat zij dat zelf bepaalde.

De volgende dag vertrok de verdachte op de fiets vanuit Amsterdam. Zijn mobiele telefoon liet hij thuis. Wel nam hij een extra set kleding en schoenen, een rol vuilniszakken en twee paar handschoenen mee. Uit camerabeelden blijkt ook dat hij op het laatste deel van zijn fietstocht (het was die dag 30 graden) handschoenen droeg, een bril en een mondkapje.

In Leidschendam aangekomen zette hij zijn fiets verderop in een parkje. Hij belde aan waarna het slachtoffer hem binnenliet. Hij moet haar vrijwel direct hebben aangevallen met een mes. Want drie minuten later belden de buren 112 omdat het slachtoffer zwaar bloedend op het balkon lag en zij een man met een groot mes zagen. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek zij te zijn overleden.

De verdachte had inmiddels volgens getuigen rustig en beheerst de flat verlaten. Hij liep naar zijn fiets, verwisselde zijn kleren en schoenen en fietste terug naar Amsterdam. Onderweg stopte hij de bebloede kleding, schoenen, handschoenen en mondkapje in een vuilniszak, verzwaarde die met stenen en gooide die in een sloot. Nog dezelfde avond werd hij in Amsterdam aangehouden.

De verdachte heeft bekend, maar zegt in een opwelling te hebben gehandeld. Volgens het Pieter Baan Centrum is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Maar de officier van justitie ziet dit anders. “Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de dader straffeloos blijven. Bijvoorbeeld bij een ernstige psychiatrische stoornis die het handelen van verdachte volledig beheerst. Ik twijfel hierover. Er zijn veel aanwijzingen dat verdachte het onderzoek heeft gefrustreerd en gemanipuleerd. Uit de harde feiten volgt ook dat er sprake geweest moet zijn van een planmatig scenario.”

Volgens de officier was er dan ook geen sprake van dat verdachte de regie over zijn handelen volledig kwijt was. Zij achtte de verdachte vanwege zijn stoornis weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar, maar nog altijd in staat bewuste keuzes te maken. Ook het Pieter Baan Centrum onderkent dat een planmatig scenario eerder wijst op verminderde ontoerekeningsvatbaarheid.

De uitspraak is over twee weken.

Meer berichten