'Moeder Aarde' van Willy Hampel, te zien in Museum Swaensteyn, is genomineerd voor de ArtiBrak Oeuvreprijs (foto: Marian Kokshoorn).
'Moeder Aarde' van Willy Hampel, te zien in Museum Swaensteyn, is genomineerd voor de ArtiBrak Oeuvreprijs (foto: Marian Kokshoorn).
kunst in leidschendam-voorburg

’Moeder Aarde’ genomineerd voor ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

Actueel 885 keer gelezen

Voorburg - Een vrolijk kunstwerk is het niet. Je kijkt tegen een menselijke schedel aan op een opengewerkte romp. Op ribbenkast en buik zie je gehavende lichamen. Een glanzend blauwig manteltje lijkt de verweerde botten bij elkaar te houden. 

Door Anne Marie Boorsma

Verder heeft het beeld de kleur van de natuurlijke klei waarvan het gemaakt is; grijs, wit, met hier en daar zwartgrijze vlekken. De structuur is grof. Het is alsof dit halve lichaam jaren onder de Hollandse kleigrond heeft gelegen en aan alle kanten is aangevreten. Zo zit er een gat in het kaakbeen. De ene oogkas is hol. De andere niet, er zit een half geloken ooglid in. Zie ik nou een grijns? Een knipoog? Brrrr…

Er komt een figuurtje van onder de mantel tevoorschijn. Hoofd en schouder zijn al zichtbaar. Kan hij niet verder, zit hij vast? Midden op de borst zie je een naakte vrouw. Alsof ook zij uit de ribbenkast geboren is. Ze mist het onderste gedeelte van een been en de armen zijn afgebroken. Haar ogen zijn licht geloken. Ze doet denken aan de beroemde Venus van Milo uit het Louvre. Er zijn meer lichaamsonderdelen te zien: een rug met bilpartij en een figuurtje dat het hoofd naar opzij draait.

De titel van dit kunstwerk geeft uitleg: Moeder Aarde. En ja, de aarde geeft en neemt. Dit beeld gaat over de cirkel van geboren worden en sterven. Ik zie kracht en kwetsbaarheid. Lust om te leven en verval. Wat dat betreft doet het me denken aan de schilderijen van Frida Kahlo, van wie op dit moment een expositie is in het Drents Museum in Assen.
De kunstenaar van dit werk is keramiste Willy Hampel. Samen met beeldhouwer Guido Sprenkels en schilder Andrzej Wawrzyniak is zij genomineerd voor de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021. De drie kunstenaars exposeren op dit moment in museum Swaensteyn. 

Hampel studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Ze heeft gewerkt als illustrator, maakt aquarellen, en sinds 2000 beelden in klei. Ze is geïnspireerd door oude mythologische verhalen. Op de tentoonstelling is ook de kop van Tiresias te zien, de blinde ziener uit de klassieke mythologie.

Willy Hampel laat het werk ontstaan uit de klei. Ze heeft geen vooropgezet plan. Pas achteraf geeft ze het werk een titel. Je zou denken dat je met een sombere kunstenares van doen hebt. Ik vraag het haar als ik haar zie tijdens de opening van de expositie. “Wel nee”, geeft ze als antwoord, “ik ben een optimistisch mens. Bij het leven hoort de dood. En de aarde… die leeft ook wel door zonder ons.” En zo is dat. 

‘Moeder Aarde’, van Willy Hampel, is te zien op de Expositie Genomineerden ArtiBrak Oeuvreprijs 2021 in Museum Swaensteyn Voorburg tot 29 november 2021.

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: annemarieboorsma@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant