Voor de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2002 hoorde de Haagse wijk Leidschenveen (en het bedrijventerrein Forepark) bij de gemeente Leidschendam. (foto: Wai Kit C.).
Voor de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2002 hoorde de Haagse wijk Leidschenveen (en het bedrijventerrein Forepark) bij de gemeente Leidschendam. (foto: Wai Kit C.).

Bouw Leidschenveen startte nog in Leidschendam

Actueel 1.305 keer gelezen

Leidschendam - Stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal van Leidschenveen-Ypenburg opent maandag 23 januari om 17.15 uur de tentoonstelling ‘Feest in de Vinex’ in de Tramtunnel Galerij van het Haags Gemeentearchief. Ook krijgt zij dan het eerste exemplaar van het boek ‘Feest in de Vinex, 20 jaar Leidschenveen-Ypenburg’ uitgereikt.

De naam Vinex komt van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (1993), waarmee de rijksoverheid gebieden aan de randen van grote steden bestemde voor nieuwbouw. Voor de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2002 (door tegenstanders ‘annexatie’ genoemd) hoorde de Haagse wijk Leidschenveen (en het bedrijventerrein Forepark) bij de gemeente Leidschendam. 

De bouw van Leidschenveen startte in 1996. De buurten Velden en Waterland zijn als eerste - toen nog in Leidschendam - opgeleverd. Daarna volgde De Lanen en in 2008 zijn ook de buurten De Dijken en ‘s-Gravendreef opgeleverd.  Later volgden ’s-Gravendreef, De Lanen en De Rietbuurt (nu De Dijken). Ook Ypenburg, dat voornamelijk was gelegen in de gemeenten Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp, ging door de gemeentelijke herindeling naar de gemeente Den Haag, evenals de Rijswijkse Hoornwijk. Tezamen vormen zij het achtste stadsdeel van Den Haag Leidschenveen-Ypenburg dat alleen door een strook grond (rijksweg A12) aan het oorspronkelijke grondgebied van de gemeente Den Haag grenst.

“Wat hier begon als een Vinex-locatie met vooral jonge gezinnen op en rond het voormalig vliegveld Ypenburg, is uitgegroeid tot een volwaardig stadsdeel met veel groen, water en speelvoorzieningen. Het is een fijne plek om te wonen”, aldus Kavita Parbhudayal.

Het jubileumjaar ‘Feest in de Vinex’ is in beeld gebracht tijdens de tentoonstelling. Tevens verschijnt het boek ‘Feest in de Vinex, 20 jaar Leidschenveen- Ypenburg’ met een terugblik op het jubileumjaar ‘Feest in de Vinex’.

Uit de krant