De scouts poetsten de stenen weer glimmend en schoon zodat deze weer goed leesbaar zijn op de dodenherdenkingsdag 4 mei (foto: pr).
De scouts poetsten de stenen weer glimmend en schoon zodat deze weer goed leesbaar zijn op de dodenherdenkingsdag 4 mei (foto: pr).

Scouts poetsen Stolpersteine weer glimmend op voor 4 mei

Actueel 977 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Scouts van scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard hebben zich op zondag 16 april ingezet om alle 101 Stolpersteine in de gemeente Leidschendam-Voorburg te reinigen en te poetsen voor de dodenherdenking op 4 mei.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn gedenkstenen ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn geplaatst in de stoep voor het laatst bekende woonadres, met daarop onder meer de naam, geboortedatum en plaats en datum van overlijden van de betreffende persoon. Er werd eerst een korte introductie gegeven door Michiel van Haersma Buma en Jos Engels (Werkgroep Stolpersteine Leidschendam-Voorburg) over het tot stand komen van Stolpersteine in de gemeente. Daarna kon worden begonnen aan de schoonmaakronde. In groepjes van jeugdleden, ouders en vrijwilligers werden 101 stenen per fiets aangedaan. 


Met citroensap werden de Stolpersteine weer helemaal glimmend opgepoetst. 

Eén voor één poetsten de scouts de stenen schoon. Ook kregen de scouts een ‘handout’ mee met informatie over de betreffende persoon van de Stolpersteine. Na afloop werd tijdens een hapje en een drankje nagepraat over de ervaringen. 

Gijs Steverink van scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard: “Het was een inspirerende middag. Met deze schoonmaakactie zijn de Stolpersteine weer helemaal glimmend voor de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Het is mooi om dit als scoutinggroep met elkaar op te kunnen oppakken.”

In totaal zijn 234 Joodse inwoners slachtoffers bekend, waarvoor momenteel 101 Stolpersteine zijn geplaatst. Tot in 2025 worden er jaarlijks tientallen stenen bijgeplaatst. De activiteit werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Vlietwensen.


De scouts kregen tevens een ‘handout’ mee met informatie over de betreffende persoon van de Stolpersteine.

Met citroensap werden de Stolpersteine weer helemaal glimmend opgepoetst.
De scouts kregen tevens een ‘handout' mee met informatie over de betreffende persoon van de Stolpersteine.

Uit de krant