Logo hetkrantje-online.nl

Presentatie canon Leidschendam-Voorburg

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg (voorheen Museum Swaensteyn) aan de Herenstraat 101 te Voorburg presenteert deze week (donderdag 23 april) de Canon Leidschendam-Voorburg en opent de nieuwe themakamer ‘Het Kabinet’. Hiermee wordt definitief de weg ingeslagen naar een nieuw musem voor Leidschendam-Voorburg.

Vanaf nu heeft Leidschendam-Voorburg een eigen canon. Schrijvers Lizette de Koning en Kees van der Leer vertellen in 20 vensters wat iedere middelbare scholier zou moeten weten over zijn lokale geschiedenis. Van de Romeinen tot de dierentuin van Willem V, van de 'Leidschen Dam' tot de 19e eeuwse bloemenschilderes Margaretha Roosenboom.

Om 20.15 wordt het eerste exemplaar van de canon overhandigd aan Tilly Zwartepoorte, wethouder van onderwijs en cultuur. De schrijvers zullen een korte toelichting geven. Tevens wordt deze avond 'Het Kabinet' geopend, een nieuwe vaste presentatie in het museum. In deze geheel op de canon gebaseerde themakamer wordt met moderne middelen het verhaal van Leidschendam-Voorburg in de 19e eeuw verteld. Aan de hand van vier thema's (kinderen, boerderijen, Industrie en Prinses Marianne) wordt het verleden inzichtelijk gemaakt. Gedurende de avond zijn er doorlopend rondleidingen.

Filmzaal

Rond de feestelijkheden zal Kees van der Leer enkele malen een korte PowerPoint presentatie geven in de filmzaal, die nauw aansluit bij de thema's uit de canon. De lichtbeelden bij deze presentatie zijn vervaardigd door het museum. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men verder genieten van een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis, waaronder een houten hamer uit de bronstijd en een 15e eeuws Mariabeeld uit Wilsveen.

Om 18.30 uur is het museum voor publiek geopend, 19.00 is 1e presentatie door Kees van de Leer, om 19.30 de 1e rondleiding in het Kabinet en om 20.15 uur de officiële uitreiking van de canon aan wethouder Tilly Zwartepoorte en aan leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Canon

De canon van Leidschendam-Voorburg (Lizette de Koning/Kees van der Leer; ISBN 978-90-805348-3-4) is een uitgave van het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg en in samenwerking met de Historische Vereniging Voorburg, Vereniging Erfgoed Leidschendam en het gemeentearchief Leidschendam-Voorburg.

De Canon van Leidschendam-Voorburg kan na de uitreiking in het museum worden aangeschaft voor 15,-. Naast de canon in boekvorm wordt er ook een officiële website gelanceerd (www.canonleidschendam-voorburg.nl). Openingstijden Stadsmuseum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info op www.swaensteyn.nl.

Meer berichten