Ook jongeren kunnen leren duiken bij SMS

Actueel 40 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Het wordt september, de zomer loopt ten einde en de scholen zijn alweer begonnen. Dat geldt ook voor de Leidschendamse duikschool en –vereniging Sub Marine Stars (SMS). In september starten weer de opleidingen voor alle duikbrevetten en is er weer de mogelijkheid om een gratis introduik te maken in zwembad De Fluit. De leeftijdsgrens om lid van SMS te kunnen worden is verlaagd naar 14 jaar.

Voorzitter Ruud Henkus meldt dat SMS met ingang van het nieuwe opleidingseizoen de minimumleeftijd voor nieuwe leden verlaagt tot 14 jaar. Henkus: “We krijgen al jarenlang vragen of jongeren zich kunnen aanmelden voor het behalen van een duikbrevet. Tot dusver zijn we daar altijd terughoudend in geweest. De belangrijkste reden lag in het vervoer naar de duikplaats.

De eerste lessen in het zwembad worden namelijk automatisch gevolgd door praktijklessen in het buitenwater. Dat doen we vooral in het Oostvoornse Meer, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Je kunt onmogelijk met je duikuitrusting per openbaar vervoer naar de duikstek, dat lukt alleen per auto. Voor iemand zonder rijbewijs is dat vaak lastig. Maar als je met iemand kunt meerijden hoeft dat geen probleem te zijn. Daarom zeggen we nu: jongeren vanaf 14 jaar zijn van harte welkom, onder de voorwaarde dat zij kunnen aantonen dat hun vervoer naar de waterkant geregeld is. Dat kan als zij hierover vooraf afspraken maken met ouders, kennissen of andere leden.

Duikopleiding hoeft niet duur te zijn

Maar is het voor een jongere niet veel te duur om aan duiken te beginnen? Volgens Henkus valt dat mee. “Laten we niet vergeten dat alle sporten of ander hobby’s geld kosten. Dat is ook zo als je gaat duiken. Maar we hebben als vereniging geen winstoogmerk en je kunt de belangrijkste onderdelen van je duikuitrusting het eerste jaar in bruikleen krijgen. Dus hoef je nog niet meteen zo veel te investeren en eerst eens rustig bekijken of het je bevalt. Bovendien durf ik te zeggen dat we vergeleken met andere duikscholen en -verenigingen misschien wel de goedkoopste zijn. Terwijl je een gedegen duikopleiding krijgt van ervaren instructeurs, in het winterhalfjaar wekelijks in het zwembad en van mei t/m september in het buitenwater. Het is meer dan even een brevetje halen, maar echt leren duiken. Wij zeggen altijd: als je bij ons leert duiken kan je in de hele wereld duiken, van de Middellandse Zee tot de tropische koraalriffen bij de Antillen, Egypte of Zuidoost Azie. Niet voor niets zijn we aangesloten bij de Nederlands Onderwatersport Bond. En last but not least, duiken in verenigingsverband levert ook nog eens leuke sociale contacten en gezelligheid op”.

Gratis introduik

Degenen die wel eens willen weten of de duiksport iets voor hen is kunnen op dinsdag 11 en 25 september weer vrijblijvend terecht in zwembad De Fluit voor een gratis introduik. Wel even tevoren opgeven door het aanmeldformulier in te vullen op www.submarinestars.nl.

Wie meer wil weten kan ook even langslopen bij de kraam van SMS tijdens de Vlietdagen op de Leidsekade in Leidschendam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant