De dames hebben het tienjarig jubileum al met elkaar gevierd met een vaartocht door het Westland inclusief een high tea (foto: pr).
De dames hebben het tienjarig jubileum al met elkaar gevierd met een vaartocht door het Westland inclusief een high tea (foto: pr).

Koor_ts viert tienjarig bestaan

Actueel 1.472 keer gelezen

Voorburg - Van plankenkoorts is geen sprake meer bij het dameskoor met de originele naam Koor_ts. Met veel plezier staan zij inmiddels al 10 jaar regelmatig op de planken en het wekelijks repeteren voelt echt als een uitje voor de 40 dames. Op 26 juni vieren zij het tienjarig bestaan met een voorstelling om 20.15 uur in theater Ludens in Voorburg.

Door Inge Koot

"De jubileumvoorstelling wordt een sentimental journey", vertelt bestuursvoorzitter Elfried Logger. "We hebben uit ieder thema dat wij gezongen hebben door alle uitvoeringen heen de afgelopen tien jaar liedjes gekozen voor de jubileumvoorstelling." Koor_ts zingt van Bach tot Beatles, klassieke muziek, musicalmuziek maar ook wereldliederen dus het belooft een afwisselende voorstelling te worden. Het koor is ontstaan vanuit Trias Centrum voor Kunsten. Een aantal dames van het eerste uur had daar eenmaal per week zangles. "Op een van deze avonden gaf een student van het conservatorium, Maurits Draaier, de les. Dat was zo leuk. Met hem is het koor tien jaar geleden van start gegaan."

In een zaaltje van de Montessorischool werd er gerepeteerd en na een jaar verhuisde het koor naar een zaaltje in wijkgebouw Oranjehoek. Na twee jaar was Maurits afgestudeerd en sloeg zijn vleugels uit. Dit betekende dat Koor_ts op zoek moest naar een nieuwe dirigent. Die vonden zij in Hester die enthousiast verder ging met de steeds grotere groep dames.

Het koor zingt driestemmig: alten, mezzosopranen en sopranen. De dirigent verzint elk jaar een thema waaromheen dan in september een grote hoeveelheid liedjes worden uitgeprobeerd. Door het jaar heen groeit het koor toe naar een uitvoering in juni. Soms is er tussendoor nog een kleinere uitvoering in bijvoorbeeld een bejaardentehuis of ziekenhuis. Het belangrijkste vinden de dames de repetitieavond op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. "Het is een heerlijke ontspannen avond waarvan je altijd vrolijk wordt. Er worden geen hoge eisen gesteld aan hoe je zingt. Ook is het niet nodig om zangles te hebben. Het is heel laagdrempelig. Iedereen die van zingen houdt kan meedoen."

Het koor heeft ook een sociale functie. Met leeftijden van tussen de 40 en 70 jaar heeft iedereen wel zijn dingen meegemaakt die zeker ook ter sprake komen tijdens de pauze of na de repetitieavond. "Het is zo'n fijne gelijkgestemde groep mensen." Natuurlijk vertrekken er ook weleens mensen uit het koor en dat betekent dat er weer plaats is voor nieuwe leden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Elfried Logger en kunnen een repetitie vrijblijvend bijwonen.

De dames hebben het tienjarig jubileum al met elkaar gevierd met een vaartocht door het Westland inclusief een high tea. Op 26 juni wil het koor het jubileum vieren met inwoners van Leidschendam-Voorburg met een mooie voorstelling in theater Ludens. Kaarten bestellen via elfriedlogger@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant