De prijsuitreiking tijdens de Hippiade in Ermelo (foto: pr).
De prijsuitreiking tijdens de Hippiade in Ermelo (foto: pr).

Wilhelmus voor Lindsay en Henry Landman op Hippiade

Actueel 383 keer gelezen

Stompwijk - Als het Wilhelmus bij een sportevenement voor je wordt gespeeld betekend dit dat je op de hoogste trede van het erepodium staat.

En dat was, afgelopen zaterdag, het geval voor Blesruitermenster Lindsay landman, met vader Henry als vaste groom. Zij werd Nederlands kampioen dressuur klasse B met haar tweespan Dartmoor pony's Filia en Joppe tijdens de Hippiade in Ermelo. Dit zijn de Nationale kampioenschappen van de KNHS (Kon. Ned. Hippische Sportbond).

Lindsay had zich via het districtkampioenschap verzekerd van deelname in de dressuur en met een derde plek ook voor de vaardigheid. Henry was speciaal voor deze wedstrijd teruggevlogen vanuit Spanje, waar Lindsay 's moeder om gezondheidsredenen tijdelijk verblijft. Hij wilde uiteraard deze speciale kampioenschappen, als vaste groom van Lindsay, niet missen.

De vaardigheid reed zij foutloos en binnen de toegestane tijd. Aansluitend moest ze de barrage rijden en dan is de tijd belangrijk. Op driekwart van de omloop ging het door een stuurfout mis en weg was een goede klassering. Bij de dressuur reed ze 2 keurige proeven die door vier aparte (twee per proef) jury's werden beoordeeld. De uitslagen worden kort nadat de proeven zijn verreden op grote schermen op het terrein bekend gemaakt en dat was voor de vele blesruitermenners en vrienden die waren komen kijken dus spannend. Maar al ras bleek dat Lindsay een hoge score kreeg van de jury's, zodanig zelfs dat zij met een score van 68.750 procent met kop en schouders boven haar rivalen uit stak en haar het kampioenschap niet meer kon ontgaan.

Lindsay kocht Joppe (nu 4 jaar) ruim één jaar geleden van Dartmoor fokker Bart Zantinge uit Enschede waar overigens Filia ook vandaan komt. Joppe en Filia zijn volle broer en zus uit een bekende Dartmoorlijn.

Omdat Joppe nog maar een paar keer voor de kar had gestaan toen zij hem kocht, is zij een aantal keren gaan trainen met haar tweespan bij Bart en heeft hij zodoende ook een bijdrage geleverd aan het succes. Dat Bart vanuit Enschede was overgekomen om de verrichtingen van 'zijn' Dartmoors en Lindsay te bekijken werd zeer gewaardeerd.

Niet onvermeld mag worden dat naast Lindsay ook Blesruitermenner Aat Borst met zijn Fell pony Lot voor de vaardigheid alsnog was ingeloot en dus van de partij was. Aat liet alle ballen op de kegels liggen, dus reed een foutloze rit. Helaas had hij meer tijd nodig dan toegestaan en kreeg tijdstrafpunten.

De prijsuitreiking is altijd een spectaculair slot van de Hippiade. Helaas zorgden regen en kou dat het aantal toeschouwers wat tegen viel, maar alle gouden, zilveren en bronzen winnaars deerde dat niet en maakten er een waar spektakel van. Tot slot presenteerden de 24 kampioenen zich nog één keer voor de eretribune en klonk voor hen het Wilhelmus (tekst/foto: Ab Spaan).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant