In het sluisgebied vond de eerste kennismaking plaats van Hartsinck met de lokale fractie van GBLV (foto/tekst: Inge Koot).
In het sluisgebied vond de eerste kennismaking plaats van Hartsinck met de lokale fractie van GBLV (foto/tekst: Inge Koot).
HET RAADSLID VAN NU

Maurice Hartsinck; jong maar welbespraakt

Actueel 1.209 keer gelezen

Leidschendam - Het jongste raadslid in de gemeenteraad 2018-2022 is Maurice Hartsinck van Gemeentebelangen (GBLV). Met zijn 22 jaar is hij waarschijnlijk zelfs het jongste raadslid dat de gemeenteraad in Leidschendam-Voorburg heeft gekend. Deze welbespraakte politicus staat voor een open en transparante manier van politiek bedrijven waarbij samenwerken het uitgangspunt is.

Hartsinck is geboren in Den Haag en opgegroeid in Woensdrecht. Als 10-jarig jongetje was hij op de basisschool al actief in de jeugdraad. "Dat was heel leuk en leerzaam. Het was voor mij ook een eyeopener dat je als volksvertegenwoordiger zo'n belangrijke rol kunt spelen." Hartsinck is zijn studie bestuurskunde gestart in Tilburg en na enige tijd overgestapt naar de universiteit in Leiden. "In Tilburg leerde ik mijn huidige huisgenoot kennen met wie ik later het bedrijf Hartsinck & Jorissen ben gestart, een adviesbureau in de publieke sector." Naast bestuurskunde volgt hij bedrijfskunde aan de open Universiteit.

In het sluisgebied vond de eerste kennismaking plaats van Hartsinck met de lokale fractie van GBLV. Ruim twee jaar geleden kwam Hartsinck in gesprek met zijn huidige fractiegenoot en GBLV'er van het eerste uur, Hans Peter Klazenga. "Ik deed een onderzoek voor de Vereniging van Raadsleden over de rol van een volksvertegenwoordiger. Daarvoor kwam ik in contact met Hans Peter. Dat was zo'n leuk gesprek. De volgende stap was het bijwonen van een vergadering. De passie en het enthousiasme van de partijleden heeft mij verrast. Het voelde als een warm bad."

Dit jonge raadslid stond als 9e op de kandidatenlijst voor GBLV, de enige lokale partij in Leidschendam-Voorburg. GBLV had in de vorige raadsperiode 8 zetels. "De uitslagenavond was ongelooflijk spannend. We zijn als partij gegroeid en daar ben ik heel erg trots op. Het is natuurlijk jammer dat we dan toch niet in de coalitie zitten." De VVD kwam als grootste partij uit de verkiezingen, met ook 9 zetels maar net iets meer stemmen, en had het voor het zeggen met de coalitiebesprekingen. "Het is voor mijn fractiegenoten best schakelen om oppositie te voeren na vier jaar in het college gezeten te hebben. Maar iedereen heeft er zin in."

Naast gemeenteraadslid gaat Hartsinck zich inzetten als fractiesecretaris van GBLV. "Op die manier raak ik intern bij de club betrokken. Ik zorg onder andere voor de communicatie met de griffie. Zo leer ik op een snelle manier veel over de onderwerpen die spelen binnen de gemeente." Hartsinck gaat zich bezighouden met de portefeuilles cultuur, zorg en economie. Hij trekt hierin op met een fractiegenoot om zo goed ingevoerd te raken in de materie. Daarnaast zal de communicatie van de gemeente naar inwoners zijn aandacht krijgen. "De gemeente moet naast de inwoners staan en niet erboven", is zijn mening. "Dat moet ook duidelijk naar voren komen in de manier waarop de gemeente met de inwoners communiceert." Hij gaat zich ook bezighouden met duurzaamheid en een goed leefklimaat.

Hartsinck is van mening dat er eerst een solide basis nodig is in de politieke arena alvorens er zaken veranderd kunnen worden. Dan doelt hij op de samenwerking tussen de partijen. "Als je kijkt naar de verkiezingsperiode zie je dat er best veel onderlinge fricties bestaan tussen de partijen. Er is weinig vertrouwen naar elkaar toe. Deze solide basis moet er zijn zodat onze inwoners ook weer vertrouwen krijgen in de politiek."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant