Afbeelding
HET RAADSLID VAN NU

Nieuwkomer Jochem Streefkerk direct fractievoorzitter PvdA

Actueel 991 keer gelezen

Voorburg - De PvdA-fractie heeft zich bij de gemeenteraadsverkiezingen tegen de landelijke trend in staande weten te houden in Leidschendam-Voorburg. Met drie zetels in de raad en een wethouder hopen de socialisten het nodige te bereiken deze raadsperiode. Nieuwkomer Jochem Streefkerk werd direct fractievoorzitter en zat aan tafel tijdens de coalitiebesprekingen.

De 27-jarige politicus kwam 3 jaar geleden naar Voorburg. Hij werd lid van de werkgroep Vlietwensen om zo versneld ingeburgerd te raken in de gemeente. Vlietwensen beoordeelt en financiert initiatieven voor en door bewoners. Ook is hij direct lid geworden van de lokale PvdA en werd al snel gezien als een van de jonge talenten binnen de afdeling.

Hij heeft Nederlands Recht en Filosofie gestudeerd en werkt als onderwijsjurist bij een juridisch kantoor in Amsterdam. "Ik hou me vooral bezig met het adviseren van scholen en opvangorganisaties, overheden en andere kennisinstellingen. Leuk werk, waarmee ik in alle uithoeken van het land kom." Dat is ook de reden waarom hij in Voorburg kwam wonen. Lekker centraal en dichtbij het ministerie van onderwijs in Den Haag.

Streefkerk is een PvdA'er in hart en nieren. Het naar elkaar omkijken en zorgen voor groepen mensen die het niet zelf redden is voor hem meer een fatsoenskwestie dan een ideologie. "Ik vind het niet onterecht dat er verschillen in salaris bestaan maar het kan ook niet zo zijn dat bepaalde groepen mensen per definitie onder een bepaald bestaansminimum zitten. Daar moeten we als samenleving niet in doorslaan en bij de PvdA vind ik dat goed in balans." Hij is al sinds zijn studententijd lid van de PvdA maar werd pas actief in Voorburg.

Aan wachtlijsten heeft Streefkerk een gruwelijke hekel. Als hij het voor het zeggen zou hebben, zouden alle wachtlijsten in de zorg opgelost zijn. Dat jongeren en minder bedeelden 5 tot 7 jaar moeten wachten op een sociale huurwoning vindt hij onacceptabel. Hij vindt bijvoorbeeld dat de gemeente meer moet investeren in het herontwikkelen van bedrijventerreinen naar woonlocaties. "Voor elke nieuwe woning ontvangt de gemeente geld vanuit het gemeentefonds. We moeten nu investeren waarbij we weten dat het op de lange termijn geld oplevert."

Nog erger vindt Streefkerk wachtlijsten in de jeugdzorg. Streefkerk realiseert zich dat de gemeente kampt met een financieel tekort mede veroorzaakt door de jeugdzorg. "Daar moeten we mee dealen als gemeente maar ik hoop dat er raadsbreed aandacht is om wachtlijsten in de jeugdzorg te voorkomen. Onderzocht moet worden of wij in aanmerking komen voor de 'Stroppenpot', een populaire naam voor het fonds tekortgemeenten van de Rijksoverheid om de tekorten op de jeugdzorg en Wmo, die ontstaan zijn na de overheveling van Rijk naar gemeente, te compenseren.

De afgelopen maanden heeft Streefkerk veel tijd besteed aan het doornemen van dossiers. "Ik ben best gewend aan veel informatie verstouwen, maar wat wij allemaal door hebben moeten nemen was wel heel veel. Daarbij kost het ook best wat tijd om je weg te vinden in de ambtelijke organisatie en is de vergadercultuur best wennen." Dat er veel nieuwkomers in de gemeenteraad zitten ziet hij niet als een probleem. "Ook onze fractie bestaat grotendeels uit nieuwkomers. Alleen Delroy Blokland heeft raadservaring bij ons. Nieuwe mensen zorgen voor een nieuwe energie in de raad. Dat is best een positieve ontwikkeling."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant