Bosman (l) krijgt het naambord uitgereikt (foto/tekst: Naomi Defoer).
Bosman (l) krijgt het naambord uitgereikt (foto/tekst: Naomi Defoer).

Nabestaandencafé officieel geopend

Actueel 977 keer gelezen

Voorburg - Een plek speciaal voor achterblijvers die een dierbare zijn verloren om warmte, steun en (h)erkenning te vinden; dat is het idee achter het nabestaandencafé Jij Ontbreekt. Na 1,5 jaar is het weduwe Barbara Bosman (51) eindelijk gelukt. Zondag ging het 'café' in wijk- en dienstcentrum Oranjehoek open.

Bij binnenkomst is de sfeer alles behalve rouwig in de Oranjehoek, in de Oranje Nassaustraat in Voorburg. De vrijwilligers bereiden zich voor, Barbara loopt druk heen weer en op de achtergrond speelt een rustige Franse muziek. Speciaal voor de gelegenheid zijn er petitfours gemaakt met de naam en het logo van de stichting.

Vrijwilligers Wendy (53) en Marleen (38) hebben Barbara ontmoet via Barbara's Facebookpagina Sterke Weduwes West Nederland. Beiden zitten in het bestuur van de stichting en zijn maar wat blij met het initiatief. "Als je zwanger bent, dan is er een verloskundige, daarna krijg je kraamhulp, kan je terecht bij het consultatiebureau en heb je een partner die naast je staat. Zodra die partner wegvalt en jij blijft met de kinderen achter, dan is er niemand die je op weg helpt", legt Marleen uit. Wendy vult aan: "Ja, je merkt dat er behoefte is aan (h)erkenning en steun van lotgenoten. Dat je niks uit hoeft te leggen en dat er begrip is."

Schrijfster en weduwe Maya Stomp opent de middag. Ze vertelt over haar boek 'Wij weduwen zijn een taai volkje' en hoe zij omgaat met rouw. De mensen zijn stil en af en toe is een lach te horen als Maya een grappige situatie schetst. "Ik wilde het boek niet te zwaar maken en om het luchtig te houden heb ik er humor in verwerkt. Het moet een boek zijn dat je makkelijk pakt, leest en weer even weglegt."

Daarna is het woord aan Barbara Bosman, de leading lady achter Jij Ontbreekt. Drie jaar geleden verloor zij plotseling haar man Tjebbe aan een hartinfarct tijdens een vakantie in Frankrijk. Ze heeft een dubbel gevoel bij de opening. "Als mijn man Tjebbe nog had geleefd dan was ik nooit op dit idee gekomen. Aan de andere kant ben ik wel trots dat het is gelukt." Ze heft haar glas en proost op het leven. Later vertelt ze over de stichting: "Jij Ontbreekt verwijst naar het Franse Tu me manques, een uitdrukking die betekent: 'Jij ontbreekt mij'. Iets wat we vaak tegen elkaar zeiden in plaats van ik mis je. Mijn man en ik draaiden op weg naar vakantie in Frankrijk altijd Une Belle Histoire bij de grens."

Ook de zonnebloem heeft een speciale betekenis. "De favoriete bloem van mijn man. Hij kon er zo van genieten om tussen de zonnebloemvelden te fietsen in Frankrijk." Barbara wil steun bieden aan andere nabestaanden. "Rouw wordt een deel van je leven, maar het gaat nooit over. Je neemt het mee en je leert ermee omgaan. Bij de bijeenkomsten bespreken we verschillende thema's zoals bijvoorbeeld feestdagen en rouw. Zodra je partner overlijdt, is de glans daar wel vanaf." De volgende bijeenkomst van het nabestaandencafé is op zondag 16 december om 14.30 uur. Aanmelden kan via jijontbreekt@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant