Afbeelding

Vrees voor overlast helikopters

Actueel 116 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg / Leidschenveen - HeliPlan V.O.F. heeft bij de provincie een aanvraag ingediend voor de vestiging van een helikopterhaven bij het Prins Clausplein. Hans Scherpenhuijzen, voorzitter van de in 2007 opgerichte Vereniging Heliniet.van deze plannen vindt en wat zijn tegenargumenten zijn.

Door Dick Muijs

 “Wij vinden dat er geluidsoverlast, milieuschade en veiligheidsrisico’s optreden bij het stijgen en landen van helikopters”, start Scherpenhuizen zijn betoog. “Wij zijn van mening dat de in- en uitvliegroutes zodanig zijn, dat de inwoners van Leidschenveen, Ypenburg en Leidschendam-Voorburg hier hinder van zullen ondervinden. Bovendien vinden wij dat laagvliegende helikopters eveneens een gevaar vormen voor het verkeer op de rijkswegen A4 en A12”.

Vooralsnog zou er sprake zijn van maximaal 400 vluchten per jaar; dus ongeveer één per dag. De voorzitter van Heliniet is er echter allerminst van overtuigd dat het maar bij één vlucht per dag zal blijven. “De neiging tot uitbreiding ligt voor de hand; Heliplan is een commercieel bedrijf en het zal niet blijven bij enkele tientallen vluchten per jaar”, verwacht hij.

“Een goed alternatief is het enkele kilometers verderop gelegen vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Daarvandaan kunnen helikopters perfect opstijgen en landen”.

Steun
De vereniging Heliniet zoekt steun bij bewonersorganisaties en de omliggende gemeenten en bij politieke partijen. “Groen Links, SP, D’66 en Partij van de Dieren steunen ons al in de strijd tegen de aanleg maar wij willen nog meer politici benaderen en overige instanties”, vertelt Scherpenhuizen. Ook burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg hebben aangegeven kritisch te staan tegenover het plan voor een helikopterhaven.

Statencommissie
Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland moet het plan nog goedkeuren en op 7 januari komt het plan aan de orde in een vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu. “Het is dan aan ons om met steekhoudende en goed gefundeerde argumenten te komen om voldoende druk te creëren om de plannen tegen te gaan” aldus Hans.

Meer informatie is te lezen op www.heliniet.nl en er daar is ook een voorbeeld te vinden van een zienswijze”. Eventueel wil de Vereniging Heliniet wel meewerken aan een hoorzitting over de aanleg. “Wij willen graag onze standpunten kenbaar maken aan iedereen die daarvoor belangstelling heeft. De veiligheid van bewoners staat bij ons hoog in het vaandel”.



 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant