Logo hetkrantje-online.nl
COLUMN

WAAN-ZIN

  •   keer gelezen   Column

Even geen corona. Eerste zes pagina`s in de krant gaan er dagelijks over. Journaals hebben moeite met eerste keuze. Strijden om twee afschuwelijke virussen. Corona en Trump. Waarvan de laatste gevaarlijker is.

Tegen corona worden tienduizenden virologen en laboranten ingezet. Komt wel goed. Het virus dat die weerzinwekkende narcist Trump verspreidde en implanteerde, woekert verder. Die dwaas is getroffen door een uitzonderlijke mix van psychosen. Hij heeft een totaal verstoorde kijk op de werkelijkheid. Uit zich in grensoverschrijdende machtswellust. Zoons zijn nog erger. Weten we meteen, waar “het zit in de genen” vandaan komt. Op moment van schrijven lijkt de winnaar Biden. Duidelijk is, dat het ooit zo machtige bouwwerk Amerika hevig aan betonrot lijdt.

Trump lijkt dik te verliezen. Maar dan gebeurt er iets klassieks. De entourage rondom een machtig persoon zorgt ervoor dat de persoon in kwestie finaal zicht verliest op realiteit, op feitelijkheden. Wanneer de persoon dan ook zelf is gaan geloven in de zelf toegeëigende potentie, zijn de rapen gaar.

Dan blijkt waarheid een niet te nemen horde. Verliest iemand compleet het overzicht en gaat zich gedragen als een driftig, verwend kind. Niemand, die dúrft te opperen dat er bij Trump sprake is van een fatale dwaling. De entourage bestaat uit kontlikkende schijtlijsters, die er met knikkende knieën voor zorgen, dat zo`n geflipte potentaat zijn almacht klakkeloos omarmt.

Neem onze Alex en Max. Gelukkig niet te vergelijken met oom Donald. Toch blijkt te vaak, dat ook zij met regelmaat minder zicht hebben op 'het gewone leven'. Dat komt omdat er in hun omgeving slechts geknikt en geslijmd wordt. Onderdanig en stuitend.

Door van de zenuwen overrompelde burgemeesters. Door Ceo`s van de te bezoeken bedrijven. Door alles en iedereen die in contact komt met A & M. Dan worden mensen kruiperig en nederig. Moeten ze oppassen niet uit te glijden over hun eigen slijm.

Heb het vaak meegemaakt. Tijdens bijeenkomsten met burgemeesters. Dan zie je mensen in de stress schieten. Treden buiten zichzelf en gedragen zich als schoothondjes. Alsof die man of vrouw niet gewoon moet poepen en plassen, waarbij je mag hopen dat hij of zij goed de handen heeft gewassen.

Doe gewoon. Zelfs bij bezoek van wethouders zag ik mensen nerveus worden. Hoe is het mogelijk? Nu even wethouder, over 4 jaren gewoon doorsnee burger met winkelwagen in de rij voor de kassa, vragend om zegeltjes. Die slaafse houding draagt enorm bij aan het verkeerde zelfbeeld van gezagsdragers. Velen kunnen dat aan. Een aantal zeker niet. Die verliezen alle zicht door hun - slechts tijdelijke - status.

Was ooit in het huis van Elvis in Memphis. Hoorde een treurig verhaal van de gids. Presley had regelmatig zin in een broodje met banaan, jam, peanutbutter. Die liet hij zelfs per privéjet halen. Kijk, dan ben je los van de werkelijkheid door een overdosis adoratie. Hij zong het overigens zelf. ”A fool such as I”. Maar ook:

“I can`t help it”

Meer berichten