Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

FIJNE VAKANTIE

  •   keer gelezen   Column

Het gaat beginnen! Alle 'hands' aan dek. Nog een paar dagen en dan zal de knusse doorzonwoning veranderen in The House of Terror. Oma`s en opa`s liggen al aan de beademing met het 'niet meer reanimeren bewijs' in hun gekreukte knuistjes.

Niets zo tegenstrijdig als de zomervakantie. Vakantie staat voor zon, zwemmen, witte stranden en exotisch kanen. Zal best wel. De praktijk leent zich voor een andere invalshoek. Het perspectief van zuchten, steunen en irritaties.

Leerkrachten krijgen een boeketje onkruid met het obligate saluut: 'Bedankt, was leuk!' Hét breekpunt. Start van weken onafgebroken verbieden, afzien en hoofdpijn. Marktaandeel Paracetamol doet de Brexit vergeten en de beurs ontploffen. Dé tijd waarin, door opvoedkundige onmacht, dreigement belangrijker is dan argument. Zomervakantie toont overduidelijk, dat de constructie van de maatschappij onderhevig is aan een onomkeerbare verbouwing.

Veel ouders zitten vaster gekoppeld aan hun hypotheek dan aan hun kroost. Dus werken beiden. Dat vergt logistieke hoogstandjes in de zomervakantie. Hoe brei je het rooster vol? Hoe vul je alle gaten op? Een operatie, die met grootste zorg en improvisatie moet plaatsvinden. Soort WO II-operatie Market Garden voor poepluiers.

Klassieke bonje met ouders en schoonouders is uit! Want, wéér moeten oma en opa van de reservebank komen. Geen pensioengat, maar vrije tijd gat. Oma en opa zien vrijheid transformeren in foltering. Krantje en croissantje maken plaats voor jengelend nageslacht dat om het kwartier vraagt om vermaakt te worden. IS-terrorisme op ukkepukniveau.

Het zijn ook deze oma`s en opa`s, die reikhalzend uitkijken naar het moment, dat het gezin de auto instapt voor vertrek. "Goede reis", roepen ze hun kroost nog na, om gluiperig tegen elkaar te fluisteren: "Tot over drie maanden! Of vier of vijf!"

Voordat die reis start, is er een crisissituatie. Huis aan kant, koffers pakken en zijn alle papieren en reisbenodigdheden oké? Is de auto nagekeken of staan we halverwege Frankrijk met kokende motor en onbegrijpelijke Franse wegenwacht, die tot overmaat van ramp niet te verstaan is door zijn rampzalige gebit, dat met de Franse slag is verzorgd.

Hebben we een speciaal vignet nodig en moeten we geen oranje vestje kopen, omdat die bij pech verplicht zijn? Kopie paspoort en rijbewijs? Noodnummers van onze bank en weet jij de pincode van de visacard? Reservesleutels? Wat moeten we eigenlijk tanken? Collectie van essentiële vragen, die meedogenloos zal aantonen hoe duurzaam de thuisrelaties verankerd zijn.

Je hunkert naar het ultieme geluk van een kind of zelfs meerdere exemplaren. Bij de geboorte moet de hele straat weten, dat er geworpen is. Ooievaars in de tuin, slingers met de geweldige tekst van 'Een meisje!' of in geval van wormvormig aanhangsel, 'Een jongen!"' Allemaal leuk totdat de vakantie begint! Dan blijkt heil plots logistieke onheil. Ik wens alle oma`s en opa`s alle sterkte, geduld en wijsheid toe. In mijn eigen woorden op de tekst van een bekend tegeltje:

'Groot nieuws, iedereen mag het weten! Komende weken mogen jullie oppas heten!'

Meer berichten