He beeld “Between us” (2006), een beeld van Dorota Buczkowska in Park Vreugd en Rust aan het Oosteinde (foto:  Marian Kokshoorn).
He beeld “Between us” (2006), een beeld van Dorota Buczkowska in Park Vreugd en Rust aan het Oosteinde (foto: Marian Kokshoorn).
beelden in beeld

Kunst en het echte leven

Cultuur 1.257 keer gelezen

Voorburg - Fascinerend, zoals de beeldhouwster een wirwar van kronkelige takken in een bolvorm heeft weten te manoeuvreren. De takkenbol heeft ze in brons gegoten. Zo is het een vorm geworden waar je een beetje doorheen kan kijken. Je ziet de bomen en struiken van Park Vreugd en Rust er doorheen en omheen. Zo maakt dit kunstwerk toch weer deel uit van de natuur.  

Door Anne Marie Boorsma 

Terwijl bomen en struiken hun takken uitspreiden om zo veel mogelijk licht te vangen, zijn deze bronzen takjes naar binnen gericht. Het doet me denken aan een wonderbaarlijk woestijnplantje: de valse roos van Jericho. Het is een droog takkenbolletje dat door woestijnwinden wordt meegevoerd. Jarenlang kan het in die toestand blijven bestaan. Komt het een plasje water tegen, dan komt het tot leven en spreidt het de takjes uit. Maar hier in het park staat geen doods of levend plantje, het is een bronzen sculptuur. Het is kunst, en zoals het woord al zegt, het is niet echt. Maar kunstenares Dorota Buczkowska heeft wel een soort echt/niet echt spelletje gespeeld omdat de takken levensecht lijken.  

Ik moet denken aan de kunst van de Art Nouveau ofwel Jugendstil. Zo rond 1900 lieten kunstenaars zich vol enthousiasme inspireren door natuurvormen. Jan Toorop versierde bijvoorbeeld zijn werken met slingerlijnen als kronkelende takken. Ik denk aan de sierlijke bloemenstengelvormen in het glaswerk van Émile Gallé. Ook de beroemde Spaanse kunstenaar Antonin Gaudi liet zich door organische natuurvormen inspireren. Het lijkt erop dat de Art Nouveau kunstenaars probeerden de schoonheid van boom en plant te evenaren. Daarbij hadden veel kunstenaars in die tijd mooie idealen over het samengaan van mens/natuur en kunst en waren ze zich overmatig bewust van de kringloop van leven en dood. Van groei, bloei, rijpen en verval.  

De titel van het kunstwerk is ‘Between us’. In 2006 kocht de gemeente Leidschendam-Voorburg het werk van de Poolse Dorota Buczkowska uit de zusterstad Konstancin-Jeziorna. Dit ter gelegenheid van de 15-jarige stedenband. Buczkowska studeerde aan de kunstacademie van Warschau en Genderstudies aan de universiteit van deze stad. In Nice volgde ze beeldhouwcursussen aan de Villa Arson. Naast het beeldhouwen fotografeert en schildert ze en maakt ze grafiek. Ze exposeerde in Polen, Duitsland, Oostenrijk, Israël en Frankrijk.  

Gezien de titel gaat ons beeld over een onderonsje. De gesloten bolvorm, de takken die zich richten tot elkaar, het is een soort kringgesprek. Wat zou het heerlijk zijn om ons eens te mengen in hun gesprek en de taal van de natuur te verstaan. Wat heerlijk is het toch als een kunstenaar ons meeneemt naar een wereld vol van fantasie.  

Alle voorgaande stukjes over beelden in Leidschendam-Voorburg zijn ook nog na te lezen op www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant