De Hypotheker Leidschendam.
De Hypotheker Leidschendam.
Dit kun je verwachten in 2022

Veranderingen in de woningmarkt

Financieel 768 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ook in 2021 bevonden we ons nog midden in de pandemie en hadden we te maken met een overspannen woningmarkt. Op Prinsjesdag 2021 werd al aangekondigd dat er tot 2031 nog eens €100 miljoen per jaar beschikbaar zal worden gesteld voor de bouw van nieuwe woningen. Wat zijn de verdere vooruitzichten voor de woningmarkt in 2022? Dit moet je in ieder geval weten:

De aftrek van de hypotheekrente zal verder worden verlaagd. Heb je een jaarinkomen hoger dan €69.398, dan zul je met ingang van 1 januari 2022 minder hypotheekaftrek hebben. Het aftrekpercentage daalt van namelijk 43% naar 40%.

Starters op de woningmarkt betalen ook in 2022 geen overdrachtsbelasting. Je komt in aanmerking voor deze vrijstelling als je jonger bent dan 35 jaar en wanneer het om de aankoop van je eerste woning (voor eigen gebruik) gaat, mits je een woning koopt waarvan het aankoopbedrag maximaal €400.000 bedraagt.

Het eigenwoningforfait daalt in 2022 van 0,50% naar 0,45% voor woningen tot €1.130.000. Het gevolg hiervan is dat je meer hypotheekrente van de belasting kunt aftrekken. Wat is het eigenwoningforfait? Wie een eigen woning heeft bouwt vermogen op volgens de Belastingdienst. Huiseigenaren tellen daarom een bedrag op bij het belastbare inkomen wanneer zij hun belastingaangifte doen; dit is het eigenwoningforfait.

Ben je in het bezit van een private leaseauto tijdens het proces van een hypotheekaanvraag? Dan telt deze mee voor het maximale hypotheekbedrag dat je kunt vragen. Nu wordt er 65% van het contractbedrag als schuld aangemerkt. Vanaf april 2022 zal dit veranderen, dan wordt het complete bedrag als schuld gezien en bovendien vastgelegd in het BKR.

In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van €325.000,- naar €355.000. Wanneer je een hypotheek afsluit, dan kun je in specifieke gevallen in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie verkleint de financiële risico’s voor de koper. Vanwege de enorme stijging in de huizenprijzen wordt de NHG-grens verhoogd. Ook de kosten voor het afsluiten van een NHG-hypotheek gaan iets omlaag; van 0,7% naar 0,6% in 2022.

Bovendien zal het kabinet een bedrag van €514 miljoen vrijmaken voor de isolatie van koop- en huurwoningen. Met als doel om er voor te zorgen dat het aantal beter geïsoleerde koop- en huurwoningen met 20% stijgt. Daarnaast is er ook €288 miljoen gereserveerd voor de subsidie van hybride waterpompen. Eigenaren van een koopwoning kunnen een tegemoetkoming van €1.000 tot €2.100 aanvragen voor de aanschaf van zo’n hybride waterpomp; een verwarmingssysteem dat zowel via elektriciteit als gas warmte kan genereren.

Het komende jaar zal de belasting op gas stijgen en de belasting op elektriciteit dalen. De oplopende prijzen worden veroorzaakt door de schaarste aan gas. De maandelijkse energierekening zal hiermee flink stijgen.

Ben je van plan om in 2022 jouw droomhuis te kopen? Maak een (beeldbel) afspraak bij De Hypotheker in een van de vestigingen. De adviseurs brengen de mogelijkheden in kaart en helpen je graag met het vinden van de best passende hypotheek. De Hypotheker wenst je een heel mooi en vooral gezond 2022!

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam

Uit de krant