Logo hetkrantje-online.nl
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Joeke van Koert: ‘Pilates maakt je bewuster van je eigen lichaam’

  •   keer gelezen   Ondernemer in Beeld
Joeke van Koert.
Joeke van Koert.

Leidschendam - Joeke van Koert viert haar 10-jarig jubileum als zelfstandig pilatesdocent. Met veel passie en enthousiasme vertelt zij over deze vorm van bewegen. Eigenlijk vindt zij dat iedereen naast welke sportactiviteit dan ook, wekelijks een Pilatesles zou moeten volgen. “Pilates maakt je bewuster van je lichaam, geeft je onder andere een sterke rug en buikspieren. Joseph Pilates noemde dit het Powerhouse.”

Joeke heeft jaren bij de Leidschendamse Healthclub Koolmees Fitness gesport en later zelf les gegeven. Hiervoor heeft zij meerdere sportopleidingen gevolgd. Eigenaar Michel Koolmees spoorde haar aan de opleiding tot Pilatesdocent te gaan doen. Dat leek haar wel wat en zo geschiedde in 2004. Na het behalen van haar diploma startte zij met het geven van Pilateslessen.

De sportschool hield helaas op te bestaan. Dat was het moment waarop Joeke besloot als zelfstandig pilatesdocent aan de slag te gaan. “Pilates kun je eigenlijk overal geven. Ik ben gewoon maar begonnen met een uurtje in de week. Dat werden al snel meerdere lessen per week.” Joeke heeft trouwe cursisten die er al vanaf het begin bij zijn. Er zijn ook mensen die na het uitproberen van sportles in de sportschool of andere pilatesstudio, toch weer bij Joeke terugkeren, dat is een enorm compliment voor haar.

De lessen gaf Joeke in verschillende wijkcentra en ook in de gymzaal van basisschool de Tandem. Toen zij de mogelijkheid kreeg om de gymzaal van Brede School de Waterlelie in Leidschendam te gebruiken, heeft zij haar lessen daar naartoe verplaatst. “Dat is een prachtige ruimte met mooie spiegels. Heel geschikt, juist voor Pilates.”

Tijdens de lessen heeft Joeke constant aandacht en focus voor de ontwikkeling van de cursist. Elke les bestaat uit een uitgebalanceerde combinatie van controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Belangrijk voor het hele lichaam is de versterking van de wervelkolom. Zo heeft Pilates een positieve uitwerking op de lichamelijke en geestelijke conditie. Ook bij bepaalde lichamelijke klachten kan Pilates uitkomst bieden. “Het is belangrijk dat de oefeningen langzaam opgebouwd worden.”

Bij Joeke blijft het altijd bij de basisoefeningen van Pilates zodat iedereen goed mee kan doen. Zodra de basis goed is, kun je de oefeningen zwaarder maken. “Elke week is de les anders maar wel met dezelfde basis. Dit houdt de les leuk en verassend.” Joeke volgt nog regelmatig bijscholingscursussen om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken. In maart gaat zij naar een bijscholing van Pilatesgoeroe Micheal King.

Naast groepslessen verzorgt Joeke ook privélessen. “Deze privélessen geef ik bij de mensen thuis.” Daarnaast geeft Joeke ouderengym, een les die bestaat uit oefeningen die veelal worden uitgevoerd op een stoel. En al jaren verzorgt zij wekelijks een Pilatesles in HMC Antoniushoven voor het personeel van het ziekenhuis. Joeke gebruikt tijdens haar lessen attributen zoals een dynaband, kleine ballen, stokken en foamrollers.

De groepslessen vinden plaats op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur, woensdagochtend van 09:30 tot 10.30 uur en op woensdagavond 19.00 tot 20.00 uur. Bij Joeke schrijf je in voor een cursus van 12 weken. Instromen kan op elk gewenst moment. Iedereen sport op zijn eigen niveau. Zij hanteert geen inschrijfkosten. 

Joeke geeft les in kleine groepen zodat ze aan alle deelnemers voldoende persoonlijke aandacht kan besteden. “Houding is zo belangrijk. Daar let ik heel erg goed op. Als iemand ergens last van heeft, bijvoorbeeld rug of nekklachten, overleg ik zo nodig met fysiotherapeut Michiel Witteveen. Wij werken al jaren samen.”

Schrijf je in voor 31 januari 2020 en ontvang 15% korting. Meer informatie: www.joekevankoert.nl.

Meer berichten