Sanja Duijvestijn (foto/tekst: Inge Koot).
Sanja Duijvestijn (foto/tekst: Inge Koot).
Raadslid van Nu:

Sanja Duijvestijn socialist in hart en nieren

Politiek 380 keer gelezen

Voorburg - Sanja Duijvestijn-van Leusden vindt het een eer om een gekozen volksvertegenwoordiger te zijn in Leidschendam-Voorburg. "Hoezo geen idealen, ik wil de wereld verbeteren. Waar beter te beginnen dan dichtbij!" is haar lijfspreuk, vrij vertaald naar Loesje.

Duijvestijn, inmiddels aan haar tweede raadsperiode begonnen voor Gemeentebelangen, is dochter van een Kroatische moeder en Nederlandse vader. "Strikt genomen ben ik voor de wet een persoon met migratieachtergrond," zegt zij lachend. "De cultuurverschillen bleken te groot waardoor het huwelijk van mijn ouders stuk liep."Om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien volgde zij na het gymnasium de avond HBO-opleiding Milieukunde. Zij werkte jarenlang bij de NS en als verhuurmakelaar, momenteel is zij certificatiedeskundige.

Sanja Duijvestijn is zeer betrokken bij haar leefomgeving. Wijkcentrum de Boot draagt zij een warm hart toe. "In mijn beleving is een wijkvereniging het hart van een wijk. Een goede wijkcohesie bevordert de sociale betrokkenheid van de inwoners en maakt de buurt veiliger!" Zij woont zelf met veel plezier in Damsigt. "Betrokken vrijwilligers maken de wijkvereniging tot een succes. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving!"

Duijvestijn is getrouwd heeft twee dochters, 11 en 14 jaar, en is van jongs af aan vrijwilliger. Van vakbond tot tennisbestuur, van klassenmoeder tot redacteur. Sinds 2014 bezoekt zij wekelijks een oudere dame. "Een dag heeft voor mij simpelweg te weinig uren." Daarbij is zij al jaren politiek actief. Eerst bij de SP, maar sinds 2010 neemt de partij niet meer deel aan de verkiezingen.

De betrokkenheid bij haar omgeving viel op, Duijvestijn werd gevraagd door GBLV. "Dat was niet een voor de hand liggende keuze", bekent ze, "Als 'hardcore' SP-er durf ik er wel voor uit te komen dat ik GBLV een 'rechtse ballentent' vond. Na een gesprek met de man die GBLV groot maakte, Hans Peter Klazenga, raakte ik toch geïnspireerd. Het is een realistische club mensen met hart voor de gemeente. Aangezien ik vind dat je niet zwijgend langs de zijlijn moet blijven staan als je vindt dat het beter kan, heb ik mijn hand in eigen boezem gestoken en ben ik voor GBLV aan de slag gegaan", zegt zij kordaat.

"Ik ben socialist in hart en nieren, dat verandert niet. Maar het mooie van GBLV is dat alle 'kleuren' vertegenwoordigd zijn. Wij zijn feitelijk de gemeenteraad in het klein."

Haar eerste wapenfeit in de vorige raadsperiode was het weer 'aangehaakt' krijgen van de wijkverenigingen, daar waar vorige colleges de subsidiekraan hermetisch hadden afgesloten. "Mijn motie is toen raadsbreed aangenomen." Duijvestijn heeft een brede achterban in alle lagen van de bevolking. Zij correspondeert dagelijks met inwoners. "Ik heb jarenlang de wijkplatforms bezocht, om met de burger in contact te komen en te weten wat er speelt in welke wijk. Ik wil de politiek laagdrempeliger maken voor de inwoner."

Bij GBLV worden de onderwerpen verdeeld op kennis en kunde. Duijvestijn houdt zich o.a. bezig met afval, communicatie, onderwijs, wonen en de doelgroepen: jeugd en ouderen. "Als er één ding is wat ik heb geleerd van de politiek, dan is het dat een verhaal meerdere kanten kent. Ik probeer altijd positief te blijven en het gesprek aan te gaan en de zaak van twee kanten te belichten: 'hoor en wederhoor' vind ik heel belangrijk."

Uit de krant