Sport is ook voor mensen met een beperking wil Jacco Holthuis, roeier bij Roeivereniging Rijnland, graag benadrukken (foto: S&W).
Sport is ook voor mensen met een beperking wil Jacco Holthuis, roeier bij Roeivereniging Rijnland, graag benadrukken (foto: S&W).

Sport en bewegen ook voor mensen met beperking

Sport 627 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het is op 3 december de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’. Sport en Welzijn wil bij deze dag aanhaken om de aandacht voor deze doelgroep te vergroten en om het belang van sporten, ook voor mensen met een beperking, te promoten.

De landelijke sportparticipatie van mensen met een beperking ligt veel lager dan die van sporters zonder beperking; 63% van de Nederlanders sport wekelijks tegenover 34% voor mensen met een handicap. Dit verschil is nu te groot, vindt combinatiefunctionaris Aangepast Sporten bij SenW Joyce van der Sloot: “Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen.”

Sporten en bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Inwoners van Leidschendam-Voorburg kunnen op de website van Uniek Sporten kijken welk aangepast sportaanbod er is in de gemeente. Er is een handige sportzoeker op het platform aanwezig waarmee je gemakkelijk kunt zoeken naar sporten die je kunt beoefenen bij jou in de buurt. Daarnaast vind je andere informatie rondom sport en bewegen met een handicap. De website inspireert met landelijk en regionaal nieuws, nieuwsbrieven, video’s en een podcast en wordt ondersteund met een app. Er is veel informatie te vinden over alle mogelijke sporten, hulpmiddelen, maatjes, vervoer en financiën. Meer informatie op: www.unieksporten.nl/zuid-holland/leidschendam-voorburg.

SenW heeft onlangs de campagnefilm van ‘Sport is voor iedereen’ gelanceerd. Sporten voor mensen met een beperking is één van de thema’s. Voor deze campagne is Jacco Holthuis, roeier bij roeivereniging Rijnland, één van de sportambassadeurs. Hij kreeg kort na zijn geboorte hersenvliesontsteking en is hierdoor spastisch in met name zijn benen. “Ga een sport doen die je écht leuk vind, daar word je vanzelf enthousiast van en die positieve energie ga je uitstralen. Je zult soms drempels tegen komen en het vraagt om doorzettingsvermogen, maar geef niet op. Ik geloof er heilig in dat iedereen zijn plek vindt in de sport”, aldus de roeier.

De bedoeling van de campagne is te stimuleren dat iedereen kan sporten, onafhankelijk van afkomst, geaardheid, geloof, leeftijd of beperking. Met een video wil SenW inwoners van Leidschendam-Voorburg enthousiasmeren om te sporten bij een vereniging. Ook worden sportverenigingen aangemoedigd om zich open te stellen voor uiteenlopende doelgroepen en een passend sportaanbod te creëren. “Zorg voor verbinding tussen sporters met én zonder handicap. Het geeft plezier en energie. Juist omdat iedereen van elkaar kan leren”, geeft Jacco Holthuis aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant