Martesano Biliosa zowel op het veld als in zijn werk een soort vliegende keep (foto: Sinder Mangre).
Martesano Biliosa zowel op het veld als in zijn werk een soort vliegende keep (foto: Sinder Mangre).

Martesano Biliosa een sociaal bewogen vliegende keep

Sport 848 keer gelezen

Voorburg - Martesano Biliosa (33) was de afgelopen twee seizoenen keeper bij Wilhelmus. Vorig jaar liep hij met Wilhelmus promotie naar de tweede klasse mis. Afgelopen seizoen werd Wilhelmus kampioen.

Biliosa keepte zijn eerste seizoen bij Wilhelmus nog vrijwel alle wedstrijden. Het kampioensjaar raakte hij zijn basisplaats kwijt, maar keepte hij de slotfase van de competitie weer veel voor de geblesseerde Marc de Jong. Naast keepen bij Wilhelmus is de sociaal bewogen Biliosa werkzaam bij CLICK Jongeren. Zijn collega Demyana Akalai maakt het bruggetje tussen beide werelden. "Ik heb niets met sport maar óók bij CLICK Jongeren is Martesano een soort keeper. Zeg maar 'vliegende keep'; voor zijn collega's staat hij met raad en daad klaar om ze te helpen bij het begeleiden van vastgelopen jongeren."

Gevleid door die opmerking legt Biliosa uit wat CLICK Jongeren in de Hartogstraat in Den Haag doet. "Een organisatie door en voor jongeren die zich inzet voor door omstandigheden vastgelopen jongeren in de regio. Situaties die wij met ze op- en aanpakken zijn bijvoorbeeld vroegtijdig school verlaten, persoonlijkheids- en autoriteitsconflicten. Onze jongeren hebben een extra zet in rug nodig om verder te kunnen. Dat kan gewoon een luisterend oor of aan de slag gaan met het vinden van studie, werk of woning zijn. Wat wij doen is een voorbeeldfunctie, vaderfiguur of buurtvader zijn."

Volgens Biliosa onderscheidt CLICK zich van andere organisaties in een jong team van medewerkers en de laagdrempelige toegankelijkheid. "Jongeren kunnen gewoon zonder verwijzing bij ons binnen stappen of zich via internet, Facebook of website, bij ons melden. Wij proberen dan zo snel mogelijk in contact met ze te komen en te blijven. Acht jaar geleden is het als schoolproject op het ROC Mondriaan begonnen met een verbetervoorstel voor het omgaan met hangjongeren in de Schilderswijk. De gemeente onderschreef nut en noodzaak van dit plan en verschafte een startsubsidie. Ik ben er vanaf het tweede jaar bij betrokken. Thans worden we gefinancierd door het ROC Mondriaan en het Oranjefonds. CLICK staat voor Cultureel Leerzaam Innovatief Creatief & Kennis."

Zijn eigen voorgeschiedenis is in dat verband ook boeiend. Op zijn 15e kwam Biliosa vanuit Curaçao in Rotterdam wonen. "Mijn moeder woonde al in Nederland. Ik woonde op Curaçao bij mijn vader. Die had liever gezien dat ik een loopbaan in baseball was begonnen, maar ik wilde voetballen. Dat deed ik bij Centro Hubenil (C.H.) Mahuma. Ik was een backspeler. Daarnaast voetbalden we veel op straat. Als kleinste en jongste van de jongens op straat moest je wel heel goed zijn om mee te mogen zijn. Was je dat niet, dan ging je keepen."

In Rotterdam ging Biliosa met de B-jeugd van S.V. Ommoord meetrainen. "Mijn moeder kon het lidmaatschap eerst niet betalen, dus ging ik daar pas een jaar later officieel keepen. Via TAC'90 za., TAC'90 zo., Feyenoord 3, opnieuw TAC'90 zo., HMSH 2 en GONA sloot ik mijn eerste voetbalperiode af. Vanwege een blessure heb ik erna anderhalf jaar niet meer kunnen keepen. Door die kraakbeenblessure in mijn knie kon ik nooit meer voetballen, zeiden ze." Maar door een intensief trainingsprogramma in de fitness, Insanity, kon hij 2 maanden later al weer pijnloos sporten.

Bij Hercules Den Haag hervatte hij zijn keepersloopbaan. "Daarna ging ik weer naar GONA (Wateringse Veld). Na dat seizoen ging ik naar Laakkwartier 2 en weer terug naar Hercules za.. Het was mijn bedoeling om naar S.V. Madestein za. te gaan, totdat Wilhelmus-trainer Oscar Laguna Burgos me belde. Je kunt wel zeggen dat ik een clubhopper ben, maar bij Wilhelmus ga ik niet meer weg."

Martesano bij zijn werk (l.) en in het veld bij een knappe redding (archieffoto's).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant