Lions Club Voorburg blij met het behaalde resultaat.
Lions Club Voorburg blij met het behaalde resultaat.

Actie Lions levert 3.600 pakken koffie op

Actueel 167 keer gelezen

Voorburg - In de maand December organiseerde Lions Club Voorburg voor de derde keer een actie om DE-waardepunten in te zamelen voor de voedselbank in Voorburg. Het eindresultaat was bijna 1.8 miljoen koffiepunten; goed voor 3.600 pakken koffie.

Drie jaar geleden initieerde Lions Club Voorburg deze inzamelingsactie. Inmiddels is het een landelijke happening geworden. Meer dan 5.000 vrijwilligers van ruim 90 Lions Clubs in heel Nederland hebben de afgelopen maand DE-waardepunten ingezameld. Deze landelijke actie, gecoördineerd door Lions Club Voorburg, heeft bijna 60 miljoen koffiepunten opgeleverd. Goed voor 120.000 pakken koffie ten behoeve van de voedselbanken in Nederland.

Monnikenwerk
De afgelopen weken is er druk geteld. "Dat tellen is een monnikenwerk, maar het heeft ook iets ouderwets huiselijks en gezelligs; het verbroedert", zegt André ten Have van Lions Club Voorburg. Iedere club zamelde punten in voor de voedselbank in de eigen regio. Afgelopen zaterdag konden de clubs hun getelde koffiepunten inleveren op een centraal punt in Stompwijk.

Een grote bedrijfshal van Aannemersbedrijf Granneman was hiervoor speciaal ingericht. 'Het in ontvangst nemen van die 60 miljoen waardepunten moet natuurlijk goed en ordentelijk verlopen," zegt Jaap Stelling, eveneens van Lions Club Voorburg en belast met de logistieke operatie.  "Het vertegenwoordigt toch een bedrag van zo'n €300.000".

120.000 pakken koffie
Nadat alle clubs honderden dozen vol met koffiepunten hadden ingeleverd werden deze waardezegels onder grote belangstelling overgedragen aan Douwe Egberts. Bas Kreijger, vice president van Lions Club Voorburg memoreerde hierbij aan het ontstaan van deze actie. Twee jaar geleden werden spontaan waardepunten verzilverd voor totaal 6.500 pakken koffie. Vorig jaar werd besloten om de actie landelijk op te zetten, met een uiteindelijk resultaat van 100.000 pakken koffie. Kreijger was dan ook erg blij dat zoveel Lions Clubs de actie inmiddels hebben omarmd.

Namens Douwe Egberts overhandigde Norbert Cappetti een cheque voor 120.000 pakken koffie aan Jaap Sala van Voedselbanken Nederland. De heer Sala roemde het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers van de Lions Clubs het enorme aantal koffiepunten bij elkaar hadden weten te vergaren. Ook wees hij op het belang van de voedselbanken.

"Je hoopt natuurlijk dat dit soort acties in de toekomst niet meer nodig is, omdat dan ook het werk van de voedselbanken niet meer nodig zou zijn. Toch kent elke gemeenschap een bepaalde mate van armoede; gewoon omdat iemand in een ongewenste situatie is terecht gekomen. Dan is het maar al te fijn dat je een beroep kunt doen op de voedselbank", aldus Jaap Sala.

Luxe artikel
Na de overdracht werd nog nagepraat onder het genot van een kopje koffie. André ten Have: "Voor ons is een kopje koffie heel gewoon, maar het is relatief duur en als je rond moet komen van zo'n €40 per week is het al gauw een luxe artikel dat je jezelf niet permitteert. We gaan nu de actie evalueren en kijken of we die volgend jaar weer kunnen herhalen". Volgende week zal de koffiebrander de pakken distribueren naar de betreffende voedselbanken. Dan kan elk gezin dat bij de voedselbank is aangesloten het komende jaar  genieten van gemiddeld 2 pakken koffie per maand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant