Wim Dijkland staat nog steeds zijn mannetje.
Wim Dijkland staat nog steeds zijn mannetje.

Gezicht van Budoclub Voorburg 'still going strong'

Sport 970 keer gelezen

Voor Sensei (leraar) Wim Dijkland zijn 25, 50 en 75 in 2015 drie belangrijke getallen. Dit jaar is Wim 25 jaar in Voorburg bezig met aikido, staat hij al 50 jaar in een dojo (judozaal) op een tatami (judomat) en wordt hij op 14 februari 75 jaar.

Wim Dijkland is hét gezicht van Budoclub Voorburg (BCV) en met name van de afdeling aikido. Nu is hij met z'n 75 jaar niet de jongste, maar aangezien het bij aikido om techniek draait, waarvan hij onbetwist het meeste in huis heeft, is hij nog steeds iedereen de baas als het erop aankomt.

Wim is een autoriteit als leraar en weet zijn leerlingen altijd weer die finesses bij te brengen die de techniek net even wat beter doen uitkomen. Deze vaardigheid is te danken aan een grote toewijding aan de Japanse budosporten. Zo is Wim al vijf keer in Japan geweest en is hij een groot kenner van de cultuur. Hij heeft dan-graden in judo, jiu jitsu en aikido. In deze laatste sport zelfs de 5e Dan.

Hij houdt veel contact met de shihans (hoofdleraren) in Nederland. Dat heeft in 2007 geleid tot een officiële erkenning van de door hem opgericht Nederlandse Tomiki Aikido Associatie door het hoofdkantoor (Honbu) in Japan dat verantwoordelijk is voor alle aikido-organisaties wereldwijd. Hiermee is hij de vertegenwoordiger van Tomiki Aikido in Nederland. Niet voor niets kreeg hij voor zijn verdiensten in 2006 een koninklijke onderscheiding.

De groep die in 2000 door hem werd overgenomen is een bloeiende vereniging met 45 leden, van jong tot oud. En zoals het er nu uit ziet, gaat Wim rustig door met zijn sporten. Maar eerst maar eens op 14 februari met de aikido groep deze mijlpalen vieren door te eten in een, hoe kan het ook anders, oosters restaurant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant