Afbeelding

Huygens Festival vol muziek en cultuur

Actueel 165 keer gelezen

Voorburg - Het programma voor de 9e editie van het Huygens Festival is gereed. Het laatste weekend van mei belooft er een te worden vol muziek en cultuur. Bestuursvoorzitter Tilly Zwartepoorte is blij dat het festival weer in de steigers staat maar geeft alle credits aan het Mantangi Quartet waar de artistieke leiding ligt en Caecilia van Stigt die zorg draagt voor de zakelijke leiding: "Het Mantangi Quartet is al vanaf het eerste uur bij het Huygens Festival betrokken."

Door Inge Koot

Het Huygens Festival vindt plaats in het oude centrum van Voorburg van 29 t/m 31 mei. Het festival staat voor concerten, masterclasses en allerlei andere activiteiten op locaties zoals onder andere het Huygensmuseum Hofwijck, Museum Swaensteyn, de Franse Kerk en de Oude Kerk. Het festival brengt klassieke muziek met internationale allure, familievoorstellingen, lezingen, muziekeducatie, amateurkunst en internationale uitwisselingen.

Het festival begint op vrijdagmiddag met verschillende masterclasses voor blazers en strijkers. Deze masterclasses vinden plaats in het voormalige gemeentehuis in de Herenstraat 42. De ambtenaren zijn dan verhuisd naar Leidschendam. Tegelijkertijd met het festival wordt het 25-jarig bestaan van de stedenband met het Tsjechische Hranice en Poolse Konstancin-Jeziorna gevierd. "Een deel van de uitvoeringen tijdens het festival wordt verzorgd door musici uit Tsjechië en Polen."

Tijdens het Huygens Festival wordt er ook aan de kinderen gedacht. De organisatie heeft een bijzondere schrijfwedstrijd uitgezet waaraan 18 scholen uit de regio deelnemen. Het thema van de schrijfwedstrijd is 'de gerestaureerde ijskelder van Hofwijck'. Ook is er een Ukkieconcert voor de kleinsten vanaf 2 jaar. Tijdens dit concert neemt club Gazel de kinderen mee op avontuur vol spel en klank. Op zaterdagmiddag vindt een optreden plaats van het Kinderkoor Hranice in de Oude Kerk.

Zaterdagavond speelt het Matangi Quartet uitgebreid met drie blazers een septet van Beethoven. Het festival besluit op zondag 31 mei met twee gelijktijdige concerten in Stadsmuseum Swaensteyn en Museum Hofwijck. In het Stadsmuseum speelt het jeugdige blazerstrio Dividivi3 en in Museum Hofwijck speelt het Matangi Quartet twee strijkkwartetten van Haydn. Op zondagmiddag verzorgt wetenschapper Lucas Ellerbroek een lezing over zijn boek de Planetenjagers.

Het Huygens Festival vindt dit jaar tegelijkertijd plaats met het nieuwe tweedaagse culturele festival A Walk in the Park. "Wij denken dat we elkaar kunnen versterken." Het Zijdepark wordt tijdens dit festival omgebouwd tot sportpark waar vele leuke sportieve activiteiten en clinics plaatsvinden. Park Vreugd en Rust wordt een Theater & Kunstpark waar je mee kunt doen aan workshops en exposities en waar leuke theatervoorstellingen plaatsvinden.

In het Culinaire Muziekpark kan genoten worden van culinaire hoogstandjes van lokale toprestaurants en leuke artiesten en muzikanten. "Daarnaast organiseren de winkeliers ook nog het een en ander. Dus oud-Voorburg staat eind mei in ieder geval bol van de activiteiten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant