De aangebrachte sproei-installatie zorg ervoor dat het piepende geluid van de trams die door de bocht gaan, niet meer optreedt (foto: L. Dolle).
De aangebrachte sproei-installatie zorg ervoor dat het piepende geluid van de trams die door de bocht gaan, niet meer optreedt (foto: L. Dolle).

Minder geluidshinder trams door sproei-installatie

Actueel 205 keer gelezen

Leidschendam - Tussen De Haar en Graaf Willem de Rijkelaan in Leidschendam ligt een keerlus van tramlijn 6. Omwonenden hadden last van geluidshinder en hebben gevraagd aan HTM en de gemeente hier iets aan te doen. Dat is gelukt. Doordat een sproei-installatie het spoor regelmatig nat spuit, is de geluidshinder aanzienlijk verminderd.

Omwonenden van de keerlus organiseerden in mei een handtekeningenactie tegen de geluidsoverlast van tramlijn 6 bij De Haar in Leidschendam. Een petitie werd door de omwonenden massaal ondertekend. Zo'n 340 handtekeningen zijn verzameld. Ook de directie van de nabijgelegen basisschool De Trampoline sloot zich bij het protest aan. Hierdoor gesterkt heeft het actiecomité zich ingezet om rechtstreeks met de HTM directie in contact te komen, omdat men bij eerdere pogingen de indruk kreeg, dat men van het kastje naar de muur werd gestuurd.

Aandachtspunten
Uiteindelijk lukte het om een gesprek met de financiëel directeur van de HTM, de heer G. Boot. Tijdens dit gesprek heeft het actiecomité - gesteund door een omwonende en een leerling van de basisschool De Trampoline - nogmaals de bezwaren van de omwonenden naar voren gebracht en de gebrekkige communicatie van de HTM richting individuele klagers aan de orde gesteld. Als ondersteuning werd de lijst met handtekeningen aan dhr. Boot overhandigd. Deze erkende van zijn kant, dat er in de afgelopen jaren te weinig aandacht voor dit probleem is geweest, maar hij verzekerde het actiecomité, dat het probleem de volle aandacht kreeg en in de top van de aandachtspuntenlijst van de HTM zou worden geplaatst. Tevens werd het onder de aandacht gebracht tijdens de raadscommissievergadering Openbaar Gebied.

Opgelost
Na de aanleg van de slangen en sproeidoppen midden juni is woensdagmorgen 1 juli begonnen met de installatie van de detectielus en de hier aan gekoppelde elektrische kleppen. Wanneer een tram aan komt rijden en stopt bij de laatste halte, worden de kleppen geopend om de rails vol te laten lopen met water, voordat hij de bocht neemt. Het resultaat is, dat de wielen als het ware gesmeerd de bocht nemen en het knarsende en piepende geluid niet meer optreedt. De heer L. Dolle meent: "Het verschil is zeer duidelijk, zodat we terecht kunnen zeggen: nu er eindelijk water door de rails is gedaan, kunnen omwonenden elkaar weer normaal verstaan".

(foto: L. Dolle).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant