Links van Hetty Kock fysiotherapeut Henny Hakker, rechts Rene de Bos, eerste Nederlandse beklimmer van de top van de Mount Everest (foto: PR).
Links van Hetty Kock fysiotherapeut Henny Hakker, rechts Rene de Bos, eerste Nederlandse beklimmer van de top van de Mount Everest (foto: PR).

Toch een actief leven met artrose

Actueel 773 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Diagnose artrose. Dat was geen fijn bericht voor de toen 44-jarige Hetty Kock. Zij is een enthousiast wandelaar en bergbeklimmer en houdt erg van reizen. Maar bij de pakken neerzitten dat was voor de Leidschendamse geen optie. Zij vertelt in haar boek 'Mijn tocht door artroseland' over haar zoektocht naar mogelijkheden om toch haar twee passies te blijven beleven. Vrijdag 25 september overhandigde zij haar boek aan fysiotherapeut Henny Hakker en bergbeklimmer René de Bos.

In 2002 krijgt Hetty last van haar benen. Via haar huisarts kwam zij bij een orthopeed terecht die vaststelde dat het artrose betrof. "Ik werd gehinderd in mijn beweging en had veel pijn maar de orthopeed kon en wilde niets doen. Te jong voor een prothese, ik moest er maar mee leren leven, in ieder geval tot ik 60 jaar ben." Het standpunt van de medische wetenschap is dat een prothese maar een keer geplaatst kan worden en een levensduur heeft van 15 jaar.

"Ik heb mij daar niet bij neergelegd. Ik ben liever gezond op mijn 50e dan op mijn 80e", is de mening van Hetty. "Ik wilde de beste kunstheupen van de wereld, heupen waarmee ik kan blijven lange-afstandswandelen en fietsen." De zoektocht slaagt maar de vreugde is van korte duur. Al snel blijken ook haar knieën, schouders, duim, rug en nek versleten te zijn. In België lukt het haar een orthopeed te vinden die haar van de pijnlijke gewrichten wil verlossen. "De Belgische artsen hebben principes die beter bij mij passen: niet wachten tot je ouder bent, maar er nu iets aan doen. Volgens hen zijn er wel degelijk mogelijkheden voor een tweede prothese en ik ben eventueel liever later gehandicapt dan nu."

Tussen de verschillende operaties door blijft Hetty reizen om zo de tijd beter door te komen. "Zodra ik hersteld ben, kan ik even weg uit Artroseland. Met dit plan van aanpak voor ogen start ik mijn tocht."

Hetty is nu 2 jaar pijnvrij en wil andere slachtoffers van de vervelende ziekte artrose deelgenoot maken van haar zoektocht. "Ik hoop er andere mensen mee te helpen. Wij willen nu genieten en dat kan anno 2015." René de Bos, Nederlands eerste beklimmer van de hoogste berg ter wereld de Mount Everest, vergelijkt de tocht die Hetty moest afleggen met de tocht door de Khumbu-ijsval naar kamp 1 tijdens zijn beklimming van de Mount Everest.

"Steeds dienden zich weer onverwachte situaties aan in het ijs en steeds kwamen er weer nieuwe uitdagingen. Door een ongelooflijk doorzettingsvermogen wist Hetty haar ijsval te beklimmen." Tijdens een feestelijke bijeenkomst afgelopen vrijdag overhandigde Hetty haar boekje aan René Bos en aan haar fysiotherapeut Henny Hakker, die haar tot grote steun is geweest.

Het boek 'Mijn tocht door Artroseland' is te koop bij de Primera winkels in Leidschendam en Voorburg. Meer informatie op: www.artroseland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant