Afbeelding

Schakenbosch nog steeds in beeld voor vestiging asielzoekers

Actueel 129 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad besprak op 8 september de huisvesting van asielzoekers in Leidschendam-Voorburg. Ook de gemeenteraad ziet de urgentie van de vluchtelingenproblematiek en heeft het college nadrukkelijk verzocht om te kijken of Leidschendam-Voorburg ook een bijdrage kan leveren aan dit maatschappelijke vraagstuk.

De raad heeft opdracht gegeven een breed haalbaarheidsonderzoek met alle betrokkenen voor verschillende locaties in de gemeente uit te voeren om te kijken waar het in de gemeente mogelijk is een AZC te vestigen. Het proces en de opzet voor het haalbaarheidsonderzoek worden op 6 oktober voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vooruitlopend op de bespreking van het proces en de opzet voor het gemeentebrede haalbaarheidsonderzoek met de gemeenteraad, heeft het college de gebouwen en gronden waarvan de gemeente zelf eigenaar is geïnventariseerd. Met uitzondering van scholen e.d. die in gebruik zijn.

Op grond van de selectiecriteria van het COA blijkt dat geen van de locaties in gemeentelijk eigendom geschikt is voor het vestigen van een AZC. Zij voldoen niet aan criteria als grondoppervlakte, woonruimte, ruimte voor recreatie en parkeren. Dit betekent dat de gemeente het COA geen eigen geschikte locatie kan aanbieden.

Aan een lijst van locaties in eigendom bij derden wordt nog gewerkt. Wanneer deze gereed is, zal het college deze lijst langs de criteria van het COA leggen. Als daar uit volgt dat er mogelijk geschikte locaties zijn, dan zal het college bij de eigenaren van deze locaties nagaan of zij dit eigendom beschikbaar willen stellen voor het vestigen van een AZC. Het streven is om de raad en direct omwonenden binnen vier weken per brief te informeren over de uitkomsten.

Schakenbosch
Veel omwonenden van de locatie bij Schakenbosch hebben aangegeven dat zij graag met de gemeente en het COA in gesprek willen om hun vragen, zorgen en aandachtspunten over de mogelijke vestiging van een AZC te delen. De gemeente en het COA komen graag aan dit verzoek tegemoet. Dit betekent dat er in de tweede helft van oktober een aantal bijeenkomsten voor direct omwonenden zal plaatsvinden. Zij worden hierover per brief geïnformeerd.

De uitkomsten van bijeenkomsten met omwonenden en belanghebbenden helpen het college en de raad om een goede afweging te maken over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum. Wanneer het brede haalbaarheidsonderzoek op diverse locaties klaar is, legt het college de raad een advies voor over of, waar en onder welke voorwaarden er een asielzoekerscentrum zou kunnen komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant