Bewoners van de Laan van Haagvliet willen niet dat de bomen in hun mooie groene straat worden gekapt (foto: PR).
Bewoners van de Laan van Haagvliet willen niet dat de bomen in hun mooie groene straat worden gekapt (foto: PR).

Bewoners massaal voor behoud bomen Laan van Haagvliet

Actueel 1.014 keer gelezen

Voorburg - Eind vorig jaar heeft de gemeente aangekondigd dat de bomen aan de Laan van Haagvliet gekapt zouden moeten worden. Het gaat om 29 gezonde lindebomen die het veld zouden moeten ruimen vanwege wortelopdruk.

Een werkgroep vóór behoud van de bomen heeft hierover een enquête gehouden in de straat. Een grote meerderheid van bijna 80% van de ondervraagden heeft voor het behoud van de bomen gestemd. Slechts 9 bewoners zijn voor kap. Een groep van bewoners die de bomen graag willen behouden heeft zich verenigd in een werkgroep en is naar aanleiding van de aankondiging vorig jaar in gesprek gegaan met wethouder Stemerdink.

In dat gesprek heeft zij ruimte geboden voor een alternatief als het een duurzame oplossing zou bieden en als de meerderheid van de bewoners het met deze oplossing eens zou zijn. De gemeente wil ook de riolering vernieuwen en de rijbaan en de stoepen herbestraten. Volgens de werkgroep biedt dit een unieke kans voor een duurzame oplossing.

Er is advies gevraagd aan de Algemene Vereniging voor Natuurbehoud. Volgens die vereniging blijkt dat een vergroting van de ruimte om de stam van ongeveer 50 cm voldoende is om het probleem van de wortelopdruk op te lossen. En daarvoor is ruimte in de straat. Door onder andere de stoepranden in een geleidelijk aflopende vorm aan te leggen zou de ruimte voor de boom kunnen worden vergroot en zouden de bomen behouden kunnen blijven.

In september heeft de werkgroep haar voorstel met het resultaat van de enquête aan wethouder Stemerdink gestuurd. Het college van B&W wordt verzocht om een herbestratingsplan te maken waarin de bomen niet weg hoeven. Overigens speelt het kappen van bomen vanwege het vernieuwen van de riolering en herbestrating ook in enkele andere straten, waaronder in de Van Deventerlaan. Daar is eveneens veel bezwaar tegen het mogelijk kappen van 54 lindes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant