De infographic van de uitgaven.
De infographic van de uitgaven.

Jaarrekening 2015: gemeente op koers

Actueel 279 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - "Wij zijn een financieel gezonde gemeente met een stijgende vermogenspositie waardoor wij eventuele financiële risico's nog beter op kunnen vangen", vertelt wethouder van financiën, Frank Rozenberg met gepaste trots. Met een positief resultaat van 11,2 miljoen euro het jaar afsluiten is ook best een reden om trots te zijn.

Door Inge Koot

Maar waar komt dit positieve resultaat van 11,2 miljoen euro nou vandaan? Daar heeft de wethouder een duidelijk antwoord op. "Dat komt onder andere door de herziening van de grondexploitatie van de Duivenvoordecorridor (+6,4 miljoen). We moeten er wel rekening mee houden dat het is gebaseerd op een prognose. Maar hoe verder we komen met dit project hoe meer zekerheid we hebben over de financiën. Het grootste deel van de kosten hebben we al gemaakt en met het aantrekken van de markt ziet het er niet slecht uit." Daarnaast had de gemeente extra geld voor het sociaal domein gereserveerd omdat de verwachting was dat de bijdrage van het rijk niet toereikend zou zijn. Later kwam er toch meer geld van het rijk, met als gevolg een positief resultaat van 3,9 miljoen euro. "Wij hebben slim ingekocht", is de toelichting van de wethouder. "Maar ik geef toe dat we op een aantal punten de teugels te strak hebben aangetrokken en dat gaan we corrigeren."

Ook de toekomst ziet er goed uit volgens wethouder Rozenberg: "Uit het Jaarverslag blijkt onder meer dat van het voor 2015 geplande beleid al 80% is gerealiseerd en dat het resterende deel in uitvoering is of wordt voorbereid. Daarnaast zijn er op vele terreinen veranderingen en ontwikkelingen gaande waar het college op anticipeert." Er worden grote stappen gezet in een aantal projecten zoals, Leidsenhage, de Rietvink, bereikbaar Stompwijk. Er zijn nieuwe plannen voor de Duivenvoordecorridor en het CBS gaat ruimte maken voor duurzame woningbouw. De sport- en beweegvisie, de cultuurvisie en onderwijsvisie zijn volop in de uitvoering. De zorgtaken van het rijk worden nu door de gemeente uitgevoerd. De gemeente heeft haar verantwoordelijkheid genomen voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Steeds meer jongeren zitten in de lift dankzij de aanpak voor jeugdwerkgelegenheid. Er is hard gewerkt aan de duurzaamheidsagenda en De Fluit is een van de meest duurzame zwembaden van Nederland.

Binnen het sociaal domein (Wmo, jeugd en participatie) werd 93 miljoen euro uitgegeven. Daarnaast werd 6,4 miljoen euro geïnvesteerd in onderwijs, sport en het nieuwe wijkgericht werken; 23 miljoen euro werd geïnvesteerd in milieu en groen; 5,9 miljoen euro ging naar veiligheid en handhaving. Bereikbaarheid stond voor 31,1 miljoen euro op de rekening en 7,4 miljoen ging naar ruimtelijke ontwikkeling. Zie voor een volledig overzicht www.lv.nl/jaarstukken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant