Afbeelding
HISTORISCH LEVEN

Aanranding bij sluisje (19)

Actueel 142 keer gelezen

Leidschendam - De schuitenjagers, die rondom het sluisje hingen als ze niets te doen hadden, waren vaak ruwe en onbehouwen kerels. Meestal jonge knullen, die van school waren geschopt en nauwelijks konden lezen en schrijven. Ze zorgden voor veel lawaai en overlast. Antonie de Groot (18) was wel één van de brutaalste lieden. Op een zomerse dag vergreep hij zich aan Nanda van Doorn.

Door F.J.A.M. van der Helm

Het was woensdagmiddag 30 mei 1883. Aan de sluiskant was het gezellig druk. De temperaturen waren zomers en iedereen leek te genieten, ofschoon er toch flink gewerkt werd. Overal bedrijvigheid, zowel op het water als op de kade. Antonie de Groot werkte als schuitenjager en wachtte op een vrachtje. De jonge gast verveelde zich te pletter. Iedereen uit de buurt kende de brutale vlegel en wist dat je hem maar beter kon mijden.

Prooi
De Stompwijkse Nanda van Doorn, die gehuwd was met de Naaldwijker Jan van Oosten kwam die middag om 2 uur uit het postkantoor met een briefkaart in haar handen. De 27-jarige Nanda zag er fris en verzorgd uit en had stevig de pas erin omdat ze nog een heleboel karweitjes had op te knappen. Antonie zag de kokette jonge vrouw van verre reeds aankomen en genoot van haar robuuste manier van lopen. Zijn verlangen groeide en zijn tintelende ogen verraadden dat Nanda ongewild zijn prooi zou worden. Hangende tegen een paal kon hij zich niet beheersen toen de kordate vrouw dichterbij kwam.

'Wat een lekker wijf!
Midden op de drukke dag riep hij sloom naar haar toe met de kreet: "Wat een lekker wijf heeft die kapitein!" Op datzelfde moment liep hij op haar af, waarop hij haar bij haar linker borst pakte. Toen ze zich probeerde te verweren, gaf hij haar een flinke klap in haar gezicht om haar tot bedaren te krijgen.

De vrouw hield haar armen omhoog en viel vervolgens bijna op de grond. Gelukkig kwamen enkele dorpsgenoten zich ermee bemoeien. De 61-jarige Jan van der Velden kwam tussen beiden evenals de 38-jarige Adriana Bergman. Met veel getier en geraas droop Antonie mokkend af.

Kapitein
Toen Nanda thuis kwam vertelde ze schokkend het hele verhaal aan haar man. Ze was er kapot van. Wat was die Antonie toch een vreselijk onbeschofte knul. Haar man met wie ze zeven jaar was gehuwd kon zijn oren niet geloven. Inderdaad was hij kapitein op een sleepboot waarmee hij heen en weer voer tussen Leiden en Leidschendam. Hij kende die akelige rot knul wel. Ze gingen bij de veldwachter aangifte doen tegen dit stuk rapaille.

Eigen versie
Toen Antonie werd opgepakt gaf hij zijn eigen versie van het verhaal. Hij groette haar slechts vriendelijk met "Dag Nanda" en legde zijn hand vriendschappelijk op haar schouder. Dat was alles. Vanwaar zoveel commotie? Hij was ook altijd de sigaar. Zo voelde hij zich tenminste.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant