De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).
De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).

RAADSFLITS OKTOBER

Actueel 164 keer gelezen

In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 11 oktober 2016. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

GBLV kiest voor versterking Huygenskwartier door gebouwenschuif

GBLV is erg enthousiast over plannen voor de zogenaamde gebouwenschuif in het Huygenskwartier/Herenstraat. Door vier gemeentelijke panden een nieuwe bestemming te geven, biedt dit zeer verrassende mogelijkheden voor het gebied.
• 100 extra parkeerplaatsen
• een gemeentelijk servicepunt
• de bouw van een aantal (starters en senioren)woningen
• ruimte voor economische ontwikkelingen, zoals een nieuwe en grotere Hoogvliet en meer aanloop voor alle winkels in het gebied
• betere vergaderfaciliteiten voor de raad en haar bezoekers
• versterking van de monumentale en gezellige uitstraling.

GBLV denkt dat dit een goede impuls is voor het Huygenskwartier. Ons flyerteam heeft op 24 september jl. al met veel inwoners uit Voorburg gesproken over deze plannen, tijdens een actie in de Herenstraat. Wij zijn echter ook benieuwd naar uw mening. Wat vindt u van het idee? Heeft u andere ideeën voor deze panden? In de komende commissie Algemene Zaken van 2 november a.s. wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. U bent uiteraard van harte welkom de commissievergadering bij te wonen. Reageer met uw ideeën op: fractie@gblv.nl.

Kijk voor meer informatie op de gemeentelijke website: https://www.leidschendam-voorburg.nl/Extra-impuls-voor-Huygenskwartier.

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

VVD

Afvalverordening
De VVD is voor verlaging van afvalkosten, een goede service en een beter milieu. De VVD is tegen de invoering van het nieuwe afvalbeleid en heeft tegen de afvalverordening gestemd. Binnenkort start het nieuwe afvalbeleid waarbij de inwoner plastic, metaal en drinkkarton (PMD) moet scheiden van restafval naast o.a. het bestaande groen, papier en glasafval. De service gaat omlaag en het afval wordt nog maar eenmaal in de twee weken opgehaald. Opbrengsten uit afval volgens de landelijke normering zijn volgens de VVD alleen te behalen in samenwerking met nascheiding.

Afval ophalen is een kerntaak van de gemeente. Het nieuwe inzamelen kost de gemeente veel geld een investering van miljoenen. Kostenstijging blijkt uit de verhoging van de afvalstoffenheffing en de landelijk teleurstellende opbrengsten van PMD. Er wordt van alles gevraagd van de burger vooral het betalen van belasting, maar inwoners krijgen volgens deze verordening een container voor de deur, in de straat en in de wijk. Geen financieel voordeel en minder service. De VVD pleit ervoor de rekening niet neer te leggen bij de inwoners en meer in te zetten op nascheiding.

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Leidschendam-Voorburg Groen, Levendig en Toekomstgericht.
D66 Leidschendam-Voorburg streeft naar een duurzame gemeente. Daarom zijn we voorstander van omgekeerd inzamelen van afval. Een beter milieu begint bij jezelf, vinden wij. En daarom begint ook afvalscheiding bij jezelf. Ja dat is een heel klein beetje meer werk, je kijkt in welke bak je je afval gooit, maar het levert zoveel moois op. Als we zo kleine stapjes kunnen zetten naar een duurzamere samenleving en een beter milieu, dan is dat het meer dan waard! En het is echt goedkoper en verstandiger. Want eerst alle afval op een hoop gooien om het daarna te scheiden met dure installaties zoals enkele partijen willen, is het paard achter de wagen spannen. We hebben de afvalstoffenverordening vastgesteld. We zijn op weg naar die duurzamere gemeente. We blijven hierover in gesprek met onze inwoners. En het is ook: samen proberen en leren.

We stelden vast dat we het gebied Klein Plaspoel Polder in stapjes gaan ontwikkelen. Per deelgebied kijken we naar de beste invulling wat betreft woningbouw. Het eerste besluit binnenkort is of er een extra brug over de Vliet moet komen. Eerst daarover duidelijkheid, voordat we kunnen bepalen hoeveel woningen er komen. Wat ons betreft een transparant stappenplan.

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Gevarieerde woningbouw, Snippergroen en Afvalinzameling
Bij de bespreking van de behandelvisie voor de woningbouw Klein Plaspoelpolder in Leidschendam heeft het CDA gevraagd de kansen te benutten om een gevarieerd woningbouwprogramma te ontwikkelen. Met verwijzing naar de gemeentelijke Woonvisie moet ook rekening gehouden worden met woningen voor ouderen en alleenstaanden, sociale woningen, huurwoningen in het middensegment en woningen voor starters.

De CDA fractie is tevreden dat het oneigenlijk gebruik van snippergroen wordt aangepakt en dat bovendien inwoners de kans krijgen snippergroen te kopen. Echter in het voorstel voor de aanpak van het snippergroen wilde het college zonder toepassing van de Europese aanbestedingsprocedure een keuze voor een uitvoerende partij maken. Daarover kon zij echter geen onafhankelijke juridische toets laten zien. Een goede reden om het onderwerp opnieuw te bespreken in de volgende commissievergadering.

Het CDA maakt zich zorgen over de afvalinzameling in onze gemeente door Avalex. Wij ontvangen signalen dat het niet goed gaat met de bedrijfsvoering van Avalex. Bovendien stijgt de afvalstoffenheffing. Het CDA is een voorstander van het instellen van een raad van toezicht die de directie van Avalex gaat controleren. 

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

Klein Plaspoelpolder, van vergeten stukje grond tot uitdagende woningbouwlokatie
Kent u Klein Plaspoelpolder? Dat stukje grond tussen de Oude Trambaan en de Vliet. Waar  MEBIN beton staat. De Gemeentewerf. Total en Billiton, grijze kolossen van (lege) kantoorgebouwen. Maar ook: waar mensen heerlijk wonen, aan de Vliet, vlakbij Leidschendam-centrum. Waar een discussie woedt over al dan niet een extra brug over de Vliet.

Over dat stukje grond heeft de Gemeenteraad zich afgelopen dinsdag gebogen. Er liggen plannen om dit gebied stukje voor stukje te bebouwen. Volgens organisch model. Wat voor soort woningen er komen, weten we nog niet. Waar de Mebin en de gemeentewerf naar toe verhuizen, ook niet. Maar wel is duidelijk dat een wijk die nu vooral herkenbaar is aan grote, oude kantoorpanden, straks een echte woonwijk zal zijn. Met eensgezinswoningen, starterswoningen, appartementen, veel groen. Een nieuwe wijk waar Leidschendam-Voorburg trots op kan zijn. En dat verklaart tegelijkertijd waarom we er als gemeenteraad zoveel aandacht aan besteden. Ingewikkelde grondexploitatie, uithuizing van functies, wel of geen extra brug over de Vliet. Je moet een visionaire blik hebben om hierdoorheen te kijken. Gelukkig kunnen we dat ook als Raad, gezien het feit dat we unaniem instemden met deze nieuwe wijk!

www.leidschendamvoorburg.pvda.nl
@: voorburg@pvda.nl

GroenLinks

Klein Plaspoelpolder wordt bijzondere woonwijk.
Voor de ontwikkeling van het gebied Klein Plaspoelpolder (het gebied bij het brengstation van Avalex) is nu weer een belangrijke stap gezet door het vaststellen van de ontwikkelstrategie en het bestuurlijk handelingskader. Er is een zorgvuldig en evenwichtig proces ontwikkeld voor die ontwikkeling. Nu nog duidelijkheid over het dossier oeververbinding, dan kan het proces los. Hier kan een bijzondere woonwijk ontstaan.

De verkoop van stukken snippergroen gaat nog even niet door. Het besluit is een maand uitgesteld. Er wordt in de Commissie OG nog een keer over gesproken. GroenLinks heeft gepleit voor het behouden van het openbare groen. Grotere stukken snippergroen die oneigenlijk gebruikt worden zouden moeten worden terug gevorderd en aan het openbare groen worden toegevoegd. De wethouder heeft hiervoor garanties gegeven dat er eerst een toets plaats vindt op basis waarvan besloten wordt tot wel of niet verkopen. De GroenLinks-fractie hecht veel waarde aan die toets op openbaar groen.

Door het aannemen van de Avalstoffenverordening 2016 is er weer een stap genomen op weg naar het nieuwe afvalbeleid dat eigenlijk grondstoffenbeleid zou moeten heten. Veel meer afval zou moeten worden hergebruikt als grondstof. Er komt een moment dat we geen afval meer hebben, dan is er sprake van een circulaire economie.

@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Openbaar gebied
De oktobervergadering ging voornamelijk over openbaar gebied. We begonnen met de afvalstoffenverordening. Aangezien het  ging om het vastleggen van beleid waarvoor reeds eerder was gekozen kon dit zonder veel discussie worden gesteund. Bij het voorstel over de ontwikkeling van Klein Plaspoelpolder speelde het omgekeerde. Hier staan we aan het begin van een traject, waarbij gaandeweg nadere keuzes gemaakt zullen moeten worden. De hoofdlijnen die nu zijn uitgezet voldoen. Tussen beide voorstellen in behandelde de raad het beleid ter zake gemeentelijke grond die door inwoners in gebruik is genomen.

De keus om in gevallen waarin die grond niet nodig is voor openbaar gebruik de betreffende inwoners de gelegenheid te geven tot koop over te gaan kan gesteund worden. Het is volgens ChristenUnie-SGP echter totaal niet logisch om dan een verkoopprijs te hanteren die lager ligt dan wat in de nota Grondbeleid is afgesproken. Dat komt neer op een bonus voor ongewenst gedrag. Zeker waar het gaat om stukken grond van tientallen vierkante meters, waarbij de bewoner geweten moet hebben dat hij verkeerd bezig was, is dit een verkeerd signaal. Omdat er ook vragen waren over het aanbestedingstraject is het voorstel aangehouden. ChristenUnie-SGP zal het dossier kritisch blijven volgen.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

Snippergroen
Op termijn gaat de gemeentewerf weg. Daarmee hebben álle coalitiepartijen ingestemd. Het afvalbrengstation waar u uw bouwafval, oude apparaten, chemische zaken, etc. kunt wegbrengen. Volgens de wet op het milieubeheer en afvalstoffenbeleid moet elke gemeente zorgdragen voor een centrale inzamelplaats voor restafval binnen de eigen gemeente.

Een uitzondering hierop is mogelijk als gemeentes gezamenlijk een centraal afvalverzamelplaats hebben, maar dan is de gemeente zonder afvalverzamelplaats verplicht om een speciale afvalophaaldienst te hebben. De gemeente moet dan dus maandelijks op diverse centrale plaatsen met afvalvrachtwagens goederen laten ophalen. Dit voor de mensen die niet in staat zijn deze afvalgoederen naar de centrale afvalverzamelplaats buiten de gemeente te brengen.

Dan het zogenaamde 'snippergroen'. Het gaat om 855 stukken openbare grond die oneigenlijk door particulieren in gebruik zijn genomen. 30.000 M2. Het college wil  het voor de prijs van €125 per m2 te koop aanbieden; volgens het kadaster de prijzen eerder tussen de €420 en €1000 liggen per m2. Het college wil dus mensen die zich oneigenlijk openbare grond hebben toegeëigend een cadeau geven van gemeenschapsgeld. In het kader van de rechtsgelijkheid kan dit niet. Alle overige 73.000 inwoners krijgen niet zo'n cadeau. Gelukkig gaat de raad verder erover praten.

Philippine Hohage
Fractie Hohage
p.hohage@leidschendam-voorburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant