Het nieuwe jaar werd actief ingeluid met een borrel en carrousel rijden (foto/tekst: Naomi Defoer).
Het nieuwe jaar werd actief ingeluid met een borrel en carrousel rijden (foto/tekst: Naomi Defoer).

Jeugdmanege Hestar begint nieuw jaar actief

Actueel 1.186 keer gelezen

Leidschendam - In totaal 21 paarden en pony's, een kantine met een huiskamersfeer en tal van activiteiten voor kinderen. Dat is jeugdmanege Hestar in Leidschendam. Het nieuwe jaar werd afgelopen zaterdag actief ingeluid met een borrel en carrousel rijden.

Ondanks het feit dat het regent, is het nog aardig druk op het uitgestrekte terrein van jeugdmanege Hestar aan de Van Ruysdaellaan in Leidschendam. In de kantine dartelen kinderen van verschillende leeftijden vrolijk rond en er hangt een gezellige, uitgelaten sfeer. Afgelopen jaar vierde Hestar haar 55-jarige jubileum en is tot op de dag van vandaag nog steeds populair onder het jongere publiek.

De manege is dus oud, maar wel veilig. Bonnie Schaap (46), geeft les op Hestar. "Elk jaar komt Stichting Veilige Paardensport onze accommodatie controleren, om te kijken of wij voldoen aan de veiligheidseisen. Als je daaraan voldoet, dan krijg je een veiligheidscertificaat en die heeft Hestar." Maar wat maakt Hestar nou zo bijzonder? "Hestar ligt midden in een woonwijk, het is echt een jeugdmanege waar alles mogelijk is." Naast Hestar zit manege ESBI, maar van echte concurrentie is geen sprake. "ESBI is kleinschaliger en meer gericht op volwassenen. Wij hebben kinderen hier rijden, waarvan de ouders op ESBI rijden. Terwijl wij juist echt een manege voor kinderen zijn."

De grootste leeftijdscategorie is 8 tot en met 14 jaar oud. Om de kinderen bewust te maken van de verschillende karakters van de paarden hangt er bij elke paardenstal een stoplicht. Zo weten de kinderen of ze het paard veilig kunnen aaien. "Groen is voor de allerliefsten, oranje is voor de paarden die af en toe wel eens ondeugend zijn en de rode stoplichten zijn voor de heel ondeugende paarden. Maar daar hebben wij er maar twee van."
Met 6 jaar mogen kinderen komen paardrijden, maar dat wordt geleidelijk opgebouwd. "Eerst leren we hoe poetsen werkt, dan mogen de kinderen op een dekje op het paard zitten aan een lange lijn en oefeningen doen en pas later als alles goed gaat mogen ze de bak in."
Naast de gewone paardrijlessen organiseert Hestar allerlei activiteiten voor de kinderen. Dag op de manege, voltige (gymmen op je paard), ponykamp en elke maand een dressuurwedstrijd waarbij kinderen hun favoriete paard kunnen opgeven.

Niet alleen de kinderen hebben een favoriet paard, maar ook Bonnie. "Elmo", zegt ze zonder twijfel. "Het is een schimmel met hele mooie zwarte ogen, heel erg lief maar wel ondeugend. Ik gaf hem altijd snoepjes, maar zodra hij mijn stem hoorde terwijl een kindje ermee naar de bak liep draaide hij om en liep op mij af."
Dan is het tijd voor de kinderen om zich om te kleden voor het carrouselrijden. Ze zien er netjes uit in hun tenue. Een witte paardrijbroek, nette witte blouse, zwart jasje (colbertje) en een wit haarnetje.
Het dochtertje van Bonnie komt aanlopen. Waarop Bonnie tegen haar zegt: "Schat, wat zegt mama altijd?" Ze lacht en geeft antwoord: "Als paardrijden makkelijk was geweest, dan had het wel voetbal geheten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant