Fadi met zijn begeleider Susan Lens van Rijn van Vluchtelingenwerk Nederland. 
Fadi met zijn begeleider Susan Lens van Rijn van Vluchtelingenwerk Nederland. 

Fadi: 'Vluchtelingenwerk is echt mijn familie'

Actueel 545 keer gelezen

Voorburg - Hij woont pas zes maanden in Nederland, maar begint zich langzaamaan thuis te voelen in Voorburg. De heer Fadi, docent wiskunde & natuurkunde, is gevlucht uit Syrië en wacht momenteel op een gezinshereniging met zijn vrouw en kind. Ondertussen is hij aan het inburgeren en leert hij de Nederlandse taal.

Door Naomi Defoer

Als ik rond de middag binnenstap voelt het toch wel een beetje gek. Mijn oude basisschool aan het Valkhof als kantoor voor Vluchtelingenwerk. Ik loop richting de aula waar een soort wachtkamer is ingericht en waar een aantal vluchtelingen wachten op hun afspraak. Zo ook Fadi. Hij staat op en geeft mij een hand.

Fadi (33) vertelt dat hij sinds een maand een taalcursus Nederlands volgt in Den-Haag. Hij vindt de Nederlandse taal moeilijk, maar doet hard zijn best. Na de taalcursus en inburgering hoopt hij een master te volgen zodat hij zijn werk als docent hier kan voortzetten. Momenteel woont Fadi samen met drie andere mannen die ook gezinshereniging hebben aangevraagd. "My wife en mijn dochter van drieënhalf zijn nog in Syrië." De tocht naar Nederland is erg gevaarlijk, vooral vanwege de oorlogen in de landen om Syrië heen. Fadi vertelt dat hij vanuit Syrië eerst met de auto naar Turkije is gebracht en daar de boot heeft gepakt. "From Izmir we took the boat, dertig mensen in de boot. I travel two hours to Greece, but the borders were closed."Na twee maanden kan Fadi dan eindelijk vanuit Athene naar Nederland reizen per vliegtuig.

Na een klein kwartier in het Engels gesproken te hebben besluiten wij om er toch een tolk bij te halen. Niet omdat zijn Engels slecht is, maar om zijn verhaal nog beter uit te kunnen leggen in zijn eigen taal. Als snel leg ik hem negatieve publicaties voor over vluchtelingen en vraag hem wat hij ervan vindt. Aan zijn intensieve manier van praten zie ik dat het hem raakt. De tolk vertaalt. "Hij vindt het lastig. Niet alle vluchtelingen zijn zo. Wij proberen goed met iedereen om te gaan en hopen dat Nederlanders en vluchtelingen samen leuke dingen kunnen doen."Volgens Fadi ligt het vooral aan de taal. De tolk vertaalt. "Het probleem is de taal. Als wij de taal leren, dan kan iedereen goed met elkaar communiceren en kan het probleem opgelost worden."

Vanaf zijn eerste dag in Nederland krijgt Fadi hulp van Vluchtelingenwerk. Susan is zijn persoonlijke begeleidster en doet de eerste opvang. "Ik begin met de vestiging en na twee maanden gaat dat over in coaching en integratie. Ik start alles samen op met de cliënt. Vanaf een woning, school, werk tot aan de tandarts en huisarts. Eigenlijk alles wat jij ook moet doen zodra je gaat verhuizen." Dat vindt Fadi erg fijn. "Ze zijn echt mijn familie en ik wil hen bedanken voor alles. Ik krijg de hulp die ik in mijn eigen land mis en nu is het wachten totdat mijn gezin naar Nederland kan komen." Kijk ook op www.vluchtelingenwerk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant