Drukte op het Damplein voor de sluisbrug (archieffoto).
Drukte op het Damplein voor de sluisbrug (archieffoto).

Bewoners Damplein stappen uit denktank

Actueel 1.086 keer gelezen

Leidschendam - De bewoners van het Damplein trekken hun woordvoerders terug uit de denktank die de gemeente adviseert over verkeersmaatregelen voor het vlietbruggengebied. "Wij zijn bijzonder teleurgesteld over de gang van zaken in de denktank en voelen ons achtergesteld bij andere wijken die in de adviesgroep vertegenwoordigd zijn", aldus Aad de Roo namens de bewoners.

De directe aanleiding hiervoor is het afwijzen van het verzoek om met buurtbewoners te overleggen over het schetsontwerp voor verbetering van de verkeersveiligheid op het Damplein. "Deze afwijzing past bij een al langer aanwezig gebrek aan bestuurlijke belangstelling voor onze inspanningen om tot een goede woon- en leefsituatie en een bloeiend ondernemingsklimaat in het Damcentrum te komen", is De Roo van mening.

"In de eerste bijeenkomst van de begeleidingsgroep moesten we in tien minuten reageren op een schetsontwerp dat ter plekke en zonder inleiding aan ons werd voorgelegd", vervolgt hij. "Dat maakte het onmogelijk om tot een goed doordachte vraagstelling voor verkeerskundig onderzoek te komen. Vervolgens werd in de aanloop naar de tweede bijeenkomst duidelijk dat de herinrichting van het Damplein was gebaseerd op bij de gemeente binnengekomen klachten. Wij vinden dat een veel te smalle basis voor de aanpak van de problemen op het Damplein. Verder is ons gebleken dat het schetsontwerp al eind 2015 door Stadsbeheer is gemaakt. Wij begrijpen niet waarom daar dan niet eerder met omwonenden over in gesprek is gegaan. De bewoners van het Damplein willen niet anders worden behandeld dan de bewoners van de Wijkerlaan en de Nieuwstraat/Damhouderstraat. Die konden eerder in afzonderlijke bijeenkomsten met de gemeente in gesprek over de herinrichting van hun gebied."

"Wij zijn in de nieuwbouw van het Damplein komen wonen omdat wij geloven in de potentie van het stadsvernieuwingsproject dat in 2004 is ingezet", laat De Roo weten. "Succesvolle realisatie van dit project vereist een krachtige bestuurlijke inzet, in samenwerking met de bewoners en ondernemers in het centrum. Wij leven dagelijks met luchtverontreiniging, verkeerslawaai en verkeersdruk. Daardoor ondervinden het woon- en leefmilieu en het ondernemersklimaat ernstige schade en zijn de beloften van het bestemmingsplan 2004 nog lang niet ingelost. Wij zijn dan ook onthutst over het gebrek aan bestuurlijke interesse voor onze pogingen om constructief mee te denken over het verkeersbeleid. Door ons te verwijzen naar de begeleidingsgroep zijn wij in feite procedureel buiten spel gezet. Dat is ook het geval door het afwijzen van overleg met omwonenden over de herinrichting van het Damplein. Daarom willen wij niet langer deelnemen aan deze inspraakprocedure", zegt De Roo tot besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant