Op de foto de wethouder en de Syrische vluchtelingen die de participatieverklaring uitgereikt kregen (foto: gemeente LDVB).
Op de foto de wethouder en de Syrische vluchtelingen die de participatieverklaring uitgereikt kregen (foto: gemeente LDVB).

Syriërs willen deelnemen in samenleving

Actueel 285 keer gelezen

Leidschendam - Een groep van 11 Syrische statushouders ondertekende op 2 december in het gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg een participatieverklaring 'welkom in Nederland'. Hiermee rondden zij een drieweekse cursus af die hen helpt snel te integreren en deel te nemen aan de samenleving. Wethouder Floor Kist reikte de participatieverklaringen officieel uit.

Om snel te integreren en te participeren is het belangrijk dat nieuwkomers kennis opdoen van de basisprincipes van de Nederlandse samenleving, arbeidsmarkt en de voorzieningen, en weten welke rechten en plichten daarbij horen. Wethouder Floor Kist: "Ik vind het belangrijk dat vluchtelingen die hier mogen blijven, zo snel mogelijk mee kunnen draaien in onze samenleving. Ik spreek veel vluchtelingen die niets liever willen dan snel de taal leren en Nederland en Nederlanders willen leren kennen. We helpen daar graag bij."

Voor Leidschendam-Voorburg is dit de eerste groep mensen die de verklaring hebben ondertekend. Zij hebben een verblijfsvergunning en wonen sinds kort in de gemeente. Tijdens de cursus kregen de cursisten informatie en spraken ze met elkaar over bijvoorbeeld wat de kernwaarden van de democratie voor hen betekenen en wat het verschil is tussen Nederland en Syrië. De cursus is ook bedoeld om hen te ondersteunen om de Nederlandse samenleving en Leidschendam-Voorburg beter te leren kennen. Zo brachten de cursisten een bezoek aan een huisarts die uitgebreid de tijd nam om hen het Nederlandse gezondheidssysteem uit te leggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant