In de vijver zijn bolvormige urnen geplaatst (tekst&foto: Inge Koot).
In de vijver zijn bolvormige urnen geplaatst (tekst&foto: Inge Koot).

Nieuwe asbestemmingen op Oosterbegraafplaats

Algemeen 1.238 keer gelezen

Voorburg - Begraven of cremeren, niet echt een onderwerp waar je over na wilt denken. Maar toch is het goed je eens te verdiepen in de mogelijkheden. Er is tegenwoordig meer dan de keuze voor een grafsteen of een urn op de schouw in de woonkamer. Frederique Bos, beheerder van de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan, is op zoek gegaan naar mogelijke asbestemmingen op de begraafplaats. "Ik merk dat mensen steeds meer op zoek zijn naar een mooie plek waar zij hun geliefde kunnen gedenken."

Door Inge Koot

Landelijk gezien laten mensen zich na hun dood steeds vaker cremeren dan begraven. Dat is in Leidschendam-Voorburg niet anders. Voor nabestaanden biedt de Oosterbegraafplaats de mogelijkheid om as uit te strooien op een strooiveld of de urn te plaatsen in een urnen-nis of in een urnenkelder. Deze 'asbestemmingen' op de Oosterbegraafplaats zijn sinds kort uitgebreid met een urnenvijver, urnenheuvel en strooi-urnen.

"Wij hebben gezocht naar meer mogelijke asbestemmingen. Wanneer mensen kiezen voor verstrooien dan is het ineens weg en is er niet echt een gedenkplaats. Dat is toch wat veel mensen graag willen. Het plaatsen van de urn bij de nabestaande thuis vinden veel mensen ook niet prettig. Familie en vrienden moeten dan op visite komen om de overledene te gedenken terwijl zij dat vaak liever in alle rust willen doen", zegt Bos. Zij is gaan nadenken over andere mogelijkheden om as ergens te kunnen plaatsen.

De urnen-nissen bevinden zich aan het eind van de begraafplaats in mooie zwarte natuurstenen kasten met meerdere open nissen. De urnenkelders, eigenlijk een soort mini grafjes met een kleine gedenksteen, liggen rondom de nissen. In een urnenkelder kunnen tot 3 asbussen geplaatst worden. Centraal tussen de urnenen-nissen bevindt zich de nieuwe urnenheuvel waar urnen op geplaatst kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk om een strooi-urn te plaatsen. Het hemelwater geeft de as in de strooi-urn, ook wel waterurn genoemd, terug aan de aarde. De as van de overledene gaat in de strooi-urn. De urn vangt hemelwater op en dat neemt de as geleidelijk mee. Het unieke systeem van de urn zorgt ervoor dat de as heel gelijkmatig, in ongeveer tien jaar tijd, terugvloeit naar de aarde.

De bolvormige urn wordt geplaatst op het strooiveld van de begraafplaats en geeft zo een mooie gedenkplek voor de nabestaanden. Een andere asbestemming is de urnenvijver van de Oosterbegraafplaats. In de vijver zijn meerde bolvormige urnen geplaatst in verschillende formaten. Ze bieden ruimte voor drie asbussen. Op het bolvormige monument kan een inscriptie gegraveerd worden.

Met deze nieuwe mogelijkheden wordt de Oosterbegraafplaats meer een gedenkpark. "Veel mensen zijn alleen bekend met uitstrooiing en niet met de vele andere mogelijke asbestemmingen. Met de toevoeging van de strooi-urn, de urnenvijver en de urnenheuvel bieden wij meer mogelijkheden om een gedenkplek te creëren", aldus Bos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant