Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

DAG VAN..!

Column 1.038 keer gelezen

Niet opnieuw een medisch bulletin. Zeker niet. Wel dank aan de vele lezers, die mij beterschap wensten. Na verschillende bloed -en ijzertransfusies, nare interne onderzoeken gaat het beter. Volgende week gesprek in Westeinde. Spannend, maar optimistisch. Klaar!

Op moment van schrijven is het complimentendag. Heb niets met de vaak door commercie gebaarde ‘feestdagen’. Valentijnsdag, dag van de secretaresse en dag van de grap op 1 april. Kunstmatig gecreëerde nonsens.

Tik in ‘fijnedagvan.nl’, zonder aanhalingstekens. Dan openbaart zich de onbekende wereld van bijzondere dagen. Of we niets beters te doen hebben. Voorbeeldje? Woensdag 9 oktober is het ‘Krokettendag’ en op21 december  is het ‘Wereld orgasmedag’. 

Op deze laatste dag moeten we simultaan in extase raken om nergens meer boos over te zijn. Zou Bert van Leeuwen zijn programma kosten. Geen idee wie al die onzin verzon. Begin mei is de “Dag van het naakt tuinieren”. Verzin je niet als je nuchter bent. Maar oké, haal dan zo maar de brandnetels weg.

Mijn brein slaat op hol door die flauwekul. Kan ík een bijdrage verzinnen qua bijzondere dagen? “Dag van de opvoeding?” Geen onderricht aan kinderen, maar aan hun ouders. Uit welk sociaal milieu dan ook.

Uitwassen als godgeklaagde ontgroeningen door kakgasten uit de ‘betere’ milieus. Akelige klojo`s, die iemand asociaal beledigen door mensonterende handelingen te laten verrichten. Poep en pis laten consumeren, soms zelfs met de dood (zelfdoding) als gevolg. 

Dat geaffecteerde gajes heeft dan opvoeding genoten in een kansrijke omgeving! Papa`s advocaat regelt het verder wel. Op de ‘Dag van de advocaat’.

Wellicht ‘ Dag van diepe schaamte!’  Voor ouders, die meer tijd aan zichzelf besteden dan aan hun vroeg ontspoorde kroost. Zo krijg je dus twee meisjes (14 en 16 jaar), die vorige week in Voorburg de Hoogvliet overvielen. Altijd de schuld van de ouders? Kun je niet stellen, maar het aanleren van kernwaarden hoort toch écht thuis te beginnen.

Dag van klassiek onderwijs? Na het totaal mislukte taalonderwijs blijkt nu ook rekenen een puinhoop. Er groeit een generatie op, die straks nauwelijks normaal Nederlands kan schrijven en daarbij ook nog eens slecht rekent. Topografie durf je al helemaal niet meer te vragen en geschiedenis baart slechts desinteresse, want wat heb je dáár nou aan? 

Niet optimistisch. Veel wantoestanden, zoveel agressie en sociaal-maatschappelijke ontwrichtingen. Van politici moeten we het zéker niet hebben. Die kibbelen, draaien hun kont naargelang wenslijk is en stappen voor het omarmen van macht met grootste gemak af van partijprogramma en standpunten. ‘Dag van de windvanen’  of voor Wilders, ‘Dag van de ijskast’ .

En lokaal? Zijn hier nog ‘Dagen van...’ te verdelen? Kennen wij gebeurtenissen, die een speciale nominatie verdienen? Kan voor bestuur en hele politieke spectrum maar één dag verzinnen. Een doordenkertje!

Dag van de tunnelvisie’ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant