Zwemvereniging AZL bestaat 50 jaar | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Voorzitter Michiel Schapers van de Algemene Zwemvereniging Leidschendam, die zelf al 25 jaar zweminstructeur is en instructeurs opleidt (foto/tekst: DJ).
Voorzitter Michiel Schapers van de Algemene Zwemvereniging Leidschendam, die zelf al 25 jaar zweminstructeur is en instructeurs opleidt (foto/tekst: DJ).

Zwemvereniging AZL bestaat 50 jaar

  •   226 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - De Algemene Zwemvereniging Leidschendam (AZL) bestaat dit jaar 50 jaar en is voor veel mensen in de wijde omgeving een begrip.

In 1969 is AZL begonnen in de vijver bij winkelcentrum Leidsenhage. Een jaar later nam de vereniging haar intrek in het (toen) nieuwe zwembad De Fluit aan het Fluitpolderplein. Jarenlang vonden de activiteiten van AZL daar plaats. Nadeel was wel dat er lange tijd niet echt een volwaardig eigen onderkomen was. Later werd er bij de entree wel een ruimte beschikbaar gesteld als clubhuis.

Wat dat betreft is AZL er flink op vooruit gegaan in het nieuwe zwembad, dat in 2016 werd betrokken. Het nieuwe ruime onderkomen heeft een bar, een kinderhoekje, een glazen wand, openslaande deuren aan de kant van het Fluitpolderplein en tevens een verbindingsdeur naar het zwembad. "Gelukkig is de samenwerking met exploitant Sportfondsen van Zwembad De Fluit, heel erg goed", vertelt voorzitter Marcel Schapers.

In het nieuwe complex kan er voor wedstrijdzwemmen en waterpolo gebruik worden gemaakt van het diepe bad van 25 bij 12 meter en is er tevens een (ondiep) doelgroepenbad van 20 bij 10 meter voor zwemles en allerlei andere activiteiten. "Handig is dat de beweegbare bodem op diepte ingesteld kan worden", laat Schapers weten. De nieuwe accommodatie is een grote vooruitgang; veel lichter en minder heet en benauwd. "Al vinden veel mensen het wel jammer dat we geen buitenbad meer hebben."

Duizenden kinderen hebben leren zwemmen bij AZL of hebben medailles behaald in competities en wedstrijden. "In totaal hebben wel 10.000 kinderen bij ons leren zwemmen en zijn er ruim 16.000 zwemvaardigheidsdiploma's en certificaten uitgereikt", becijfert Schapers, die zelf al 25 jaar zweminstructeur is en instructeurs opleidt." De zwemvereniging telt zo'n 550 leden, waarvan 220 leszwemmers en tussen de 150 en 170 leden die deelnemen aan zwem- en/of waterpolowedstrijden.

"Plezier hebben in het water, lekker kunnen sporten of veilig leren zwemmen: dat is wat zwemvereniging AZL te bieden heeft", meldt Schapers. "Zwemmen is ook gezond. Je gebruikt veel spieren en een hoop energie, terwijl het relatief blessurevrij is. Ook voor revalideren en mensen met bewegingsklachten is het erg goed, omdat je door je natuurlijk drijfvermogen, minder last hebt van de zwaartekracht."

AZL heeft het jubileum eigenlijk al gevierd met een receptie en een feest. "Net voor de zomer hebben we een groot in- en outdoor zwemfeest voor de leden georganiseerd met allerlei activiteiten en clinics", vertelt Schapers. "Maar we gaan dit jaar nog wel wat leuke acties doen en waarschijnlijk volgt er een jubileumfotoboek." Meer info over AZL, leszwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo op www.azlzwemmen.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>