Creatief aan de slag in De Zwaan (tekst en foto’s: Werkend in Beeld / Simone Janssen).
Creatief aan de slag in De Zwaan (tekst en foto’s: Werkend in Beeld / Simone Janssen).

Creatieve dagbesteding in De Zwaan erg waardevol

Actueel 422 keer gelezen

Leidschendam - Afgelopen jaar opende Stichting Dagbesteding De Zwaan haar deuren in Leidschendam. Het is de derde vestiging van deze stichting voor creatieve ambachtelijke dagbesteding. In 2015 ging ze van start in Gouda en daarna volgde een uitbreiding in Capelle aan den IJssel.

De Zwaan richt zich op twee doelgroepen. Ten eerste op cliënten met een psychische en/of licht verstandelijke beperking waaronder ook cliënten met niet aangeboren hersenletsel. Door deze beperking hebben zij bijvoorbeeld geen sociaal netwerk en weinig of geen contact met familie. Men heeft vaak het gevoel er niet meer toe te doen. En ten tweede op mensen met een burn-out die nog niet toe zijn aan inhoudelijke re-integratie.

Directeur Annemarie Plinta vertelt: “In onze maatschappij wordt steeds meer van je verwacht. Sommige mensen raken hierdoor overvraagd. Mensen zitten thuis, worden eenzaam en komen hun bed niet meer uit. Wij bieden ze de mogelijkheid met hun handen te werken en daarmee positieve ervaringen op te doen. Zo doen ze weer mee en kunnen weer ontwikkelen en aansluiten.”

Het atelier biedt allerlei mogelijke ambachten aan: van keramiek maken tot schilderen en van breien tot allerlei andere textiele werkvormen. De vakinhoudelijke begeleiding is in handen van vakspecialisten, zowel ambachtsmensen als kunstenaars. Maar ondanks dat is de drempel laag. Je hoeft geen enkele ervaring te hebben en je hoeft absoluut niet creatief te zijn om deel te kunnen nemen. Alles gebeurt op je eigen niveau en in je eigen tempo.

Begeleiding
Daarnaast verzorgen zorgspecialisten de individuele begeleiding van de deelnemers. Iedere deelnemer stelt een eigen atelierprogramma samen, dat kan variëren van één tot zelfs negen dagdelen per week. De zorgspecialist onderhoudt het contact met andere betrokken zorgverleners en maakt samen met de deelnemer een plan met persoonlijke doelen.

In Leidschendam is De Zwaan bovendien de samenwerking gestart met de stichting Vrolijk Werk. Deze stichting heeft ervaring met participatietrajecten. Beide organisaties slaan de handen ineen om voor mensen met een burn-out een passende plek en ondersteuning te bieden.
Het atelier in Leidschendam is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Vlietweg. Zodra je er binnenstapt, krijg je zin om iets te gaan doen. Alle uitgestalde materialen en eerder gemaakte kunst geven de ruimte veel kleur. En de kunst is niet alleen hier in het atelier te bewonderen. De Zwaan staat regelmatig op kunstmarkten en neemt deel aan kunstroutes.

Waardevol
De ogen van Annemarie gaan stralen als ze vertelt over een demente mevrouw die in haar leven heel veel geweven heeft. “Haar ziekte is al wat gevorderd en voor veel zorgverleners liep de ondersteuning spaak. Behalve bij ons. Want als ze achter het weefgetouw gaat zitten, dan weet ze weer wat ze moet doen. Terwijl er anders sprake is van veel verwardheid en onrust. Daar zijn we waardevol voor. Bovendien ontlasten we op deze manier ook de familie en andere mantelzorgers.”

Meer informatie vind je op de site www.dagbestedingdezwaan.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant