Wethouder Van Eekelen, Igo van Bohemen (l.) en Cees Siermann (Ver. Erfgoed Leidschendam) bij de Damwachters (foto: Hilbert Krane).
Wethouder Van Eekelen, Igo van Bohemen (l.) en Cees Siermann (Ver. Erfgoed Leidschendam) bij de Damwachters (foto: Hilbert Krane).

Beeldengroep Damwachters overgedragen aan gemeente

Actueel 1.150 keer gelezen

Leidschendam - Initiatiefnemer Igo van Bohemen heeft, namens de stichting de Damwachters, de gelijknamige beeldengroep bij de sluis van Leidschendam symbolisch overgedragen aan de gemeente. 

Wethouder Astrid van Eekelen van Cultuur: “Ik wil de stichting hartelijk bedanken voor hun inzet, want zonder hun bijdrage was deze bijzondere beeldengroep er niet gekomen. De beelden zijn een aanwinst voor de sluisomgeving, een waardevolle herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van Leidschendam en een ontmoetingsplek voor jong en oud”.

De bronzen beeldengroep, gemaakt door kunstenaar Hans Kuyper, is een eerbetoon aan hen die letterlijk tegen de stroom in grondleggers zijn geweest van Leidschendam. De Leytsche Dam was 400 jaar geleden een levendig overstapstation met zeilmakers, schuitenjagers en handelaren. Het overstappen van passagiers van de ene trekschuit naar de andere, goederenoverslag en later ook het overhalen van boten over de Dam bracht een stroom van mensen en goederen op gang op de plek die het centrum van Leidschendam werd.

De drie beelden zijn niet alleen om naar te kijken. Initiatiefnemer Van Bohemen: “De beelden moeten vooral gebruikt worden. Kinderen kunnen erop klimmen, zodat het brons glimmend koper wordt.” 

Beeldengroep de Damwachters (foto: Hilbert Krane).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant