Logo hetkrantje-online.nl

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

  •   128 keer gelezen   Actueel

Voorburg - Traditiegetrouw sluiten Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck het jaar af met een kersttentoonstelling. Vanaf 7 december t/m 12 januari kan er in de donkere dagen rondom kerst genoten worden van de presentatie in de musea in het Huygenskwartier Voorburg.

Museum Swaensteyn staat stil stil bij de traditie van Advent en de adventskalender. Waar komt die traditie vandaan? Waar staat de Adventsperiode voor? In de tentoonstelling Advent: Aftellen naar Kerst krijgt men antwoord op deze vragen en toont het museum antieke en moderne adventskalenders met verschillende onderwerpen. Van religieuze uitbeeldingen tot sprookjes en adventskalenders gevuld met chocolaatjes en cadeautjes. De Adventskalenders, kerststallen en andere objecten komen grotendeels uit privécollecties én het Stadsklooster in Den Haag. Daarnaast zal het gehele museum in kerstsfeer zijn en kunt u in de verschillende zalen genieten van de Kersttijd, de periode na Advent.

Huygens’ Hofwijck toont dit jaar kleine kerststallen van over de gehele wereld in de tentoonstelling Kerst in het klein. er worden honderden kerststallen van verschillende materialen tentoon gesteld, de één nog kleiner dan de ander, maar toch vol details. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.

Randprogrammering

Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende lezingen, instaprondleidingen en workshops georganiseerd. Er is een randprogrammering voor jong en oud. Maak daarnaast tussen 13 en 29 december een wandeling door het Huygenskwartier, want de etalages zijn weer prachtig aangekleed en sluiten aan op het thema Advent: Aftellen naar Kerst.

Op 24 december is het Lichtjesavond in het Huygenskwartier. Op deze bijzondere avond is Hofwijck te bezoeken tussen 17.00 en 21.00 uur, de tuin is dan sprookjesachtig verlicht, er worden Christmas Carols gezongen én je kan de tentoonstelling bezoeken. Tweede Kerstdag zijn beide musea geopend van 12.00 tot 16.00 uur en wordt er op Hofwijck een heerlijk glaasje Glühwein geschonken en is er in Museum Swaensteyn een speciaal kerstprogramma voor het hele gezin. Meer informatie over de programmering is te vinden op de websites van de musea.

Huygens- Kerstvaart
Als appetizer voor de Kerst organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, de “Huygens-Kerstvaart”. Dit unieke arrangement vindt plaats op donderdag 19 december. Tijdens het arrangement worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Op de overdekte en verwarmde trekschuit wordt men verwelkomd met een glas dampende glühwein. Vervolgens kan er genoten worden van een sfeervolle boottocht naar Huygens’ Hofwijck. Op Hofwijck wordt de tentoonstelling Kerst in het klein bezocht en loopt men daarna door naar Museum Swaensteyn voor de tentoonstelling Advent: Aftellen naar Kerst. Na afloop wordt er tijdens de terugvaart een kop erwtensoep en roggebrood met spek geserveerd. Het arrangement kost €27,50 per persoon. Reserveren kan via de website www.vlietvaart.nl

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Constantijn Huygens sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij is zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Meer berichten