Frans Smits in zijn vertrouwde blauwe stadionspeakers cabine, die al heel lang meegaat en nog dienst deed op de Rodelaan (foto: AW).
Frans Smits in zijn vertrouwde blauwe stadionspeakers cabine, die al heel lang meegaat en nog dienst deed op de Rodelaan (foto: AW).

Stadionspeaker Frans Smits houdt er na 30 jaar mee op bij Forum Sport

Verenigingen 1.213 keer gelezen

Voorburg - Gisteren (woensdag 1 mei) is de stadionspeaker van 1e Klasser Forum Sport Frans Smits 75 jaar geworden. “Ik vind dat en het feit dat ik dat 30 jaar heb gedaan een mooi moment om ermee te stoppen”, zegt de jarige zelf. “Zaterdag 25 mei Forum Sport-RKDEO is mijn laatste wedstrijd.”

“Ik heb zelf geen voetbalverleden. Toen mijn zoon in 1985 ging voetballen kwam ik bij Tonegido. Helaas hield de club er na 16 jaar Hoofdklasse, het hoogste amateurvoetbal niveau van dat moment, in 2010 mee op”, zegt de gepensioneerd conservator van het Delfts Legermuseum. “Ik ben elftalleider en verzorger geweest. Zo gaat dat als je voetbalvader bent.” Dat hij stadionspeaker werd was toeval. “Uit hoofde van mijn functie als conservator heb ik geen moeite met praten in het openbaar. Ik gaf vaak lezingen. In 1993 stopte Jos Jochemsen en ik werd toen gevraagd om hem op te volgen.” Toen Tonegido stopte, deed Smits dat ook. “Dat duurde een halfjaar. Ik was wel eens ingevallen bij Forum Sport en overbuurman Jan Hendriks was daar voorzitter en vroeg mij om weer te gaan omroepen.”


Clubgebouw Tonegido aan de Rodelaan met rechts de toen nog witte speakerscabine (archieffoto: DeHaagseVoetbalHistorie.nl). 

De tijd bij Tonegido op de Rodelaan vond hij prachtig. “Kijk de foto van ons oude clubgebouw. Het was mijn idee om het balkon rechtsboven. Dat werd een perstribune met alle noodzakelijke aansluitingen. Rechts vooraan op de foto staat de nu blauwe omroepcabine van waaruit ik bijvoorbeeld nog steeds de spelersnamen aankondig. En op het platte dak kwam een permanente camerapositie in een dubbele hard houten leger pallet bak. Voor TV West. Ik heb er Wilfred Genee als jonge reporter en journalisten als Leo Driessen ontvangen. Eind april 2004 werd ik door de KNVB voor mijn werk als speaker gehuldigd. Dat was toen rondom de interland Nederland-Griekenland in het PSV-stadion in het kader van ‘Vrijwilligers ontmoeten Vrijwilligers’.”

“Ik ben ooit eens via via gepolst om stadionspeaker bij RKC te worden maar daar bleef het bij. En Radio West vroeg me radioreporter te worden.” Mensen moeten volgens Smits niet lichtzinnig over het werk denken. “De voorbereiding op een wedstrijd, de wedstrijd zelf, thuis teksten maken; alles bij elkaar 6 uur op een wedstrijddag en 2 uur geconcentreerd zijn. De muziekkeuze voor de wedstrijd komt van de spelers. Je wilt dat zij in een goede moed komen. Bij Tonegido wilde trainer Wim van Laar bijvoorbeeld altijd iets van Golden Earring horen. Als hij het veld opliep stak hij met een big smile een duimpje omhoog. Er zit overigens een geluidsbeperker op de apparatuur en op zaterdag mag ik pas na 12:00 uur omroepen.”

En nu stopt hij als stadionspeaker. “Als je 75 jaar bent, moet je afschalen. Ik merk dat het moeilijker wordt. Het lijkt mij verstandig om te stoppen. Ik wil zelf beslissen, voordat anderen het moeilijk gaan vinden om mij te zeggen dat ik te oud word. Mijn reactiesnelheid wordt minder. Het is goed zo. Een mooi moment om de microfoon over te dragen aan Mario Siebers.” Smits blijft actief. “Ik ben conservator van het museum Korps Nationale Reserve, zit in een commissie voor de krijgsmacht en ben alsadviseur betrokken bij een nog te produceren Nederlandse oorlogsfilm over De Grebbeberg in 1940.” Bij Forum Sport voorziet zijn vrouw Dien de gasten in de bestuurskamer van een drankje en hapje rond de thuiswedstrijden van het eerste. “Ik word extra gastheer en ga de bestuurskamer bevoorraden en onderhouden. Daar ben ik wel zoet mee, denk ik. We gaan ook meer speakers werven binnen de vereniging. Een vrouw zou mooi zijn, gezien de prestaties van ons vrouwenelftal.”

Clubgebouw Tonegido aan de Rodelaan met rechts de toen nog witte speakerscabine (archieffoto: DeHaagseVoetbalHistorie.nl).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant