Logo hetkrantje-online.nl
In derdewereldlanden worden oogtesten uitgevoerd om eventuele oogaandoeningen te kunnen vaststellen (foto: pr Lions).
In derdewereldlanden worden oogtesten uitgevoerd om eventuele oogaandoeningen te kunnen vaststellen (foto: pr Lions).

Lions zamelen ook oud en vreemd geld in

  •   76 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Deze maand organiseren Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne een dubbele inzamelingsactie. Naast de DE-waardepunten wordt ook oud en vreemd geld ingezameld.

De gehele opbrengst van het oude en vreemde geld is voor oogoperaties in arme derdewereldlanden. De oude munten en biljetten worden ingewisseld of geveild. De Douwe Egberts waardepunten zijn voor koffie voor de Voedselbanken.

Het project Oud en vreemd geld is voor Fight for Sight, in samenwerking met Wilde Ganzen. Elke €20 opbrengst van deze actie wordt door Wilde Ganzen met 50% verhoogd tot €30. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden. Een staaroperatie kost daar €30. Een indrukwekkende film over een oogkamp in de Himalaya staat op www.vreemdenoudgeld.nl. De film laat zien hoe belangrijk een schijnbaar simpele staaroperatie is voor de mensen. Ze krijgen namelijk niet alleen het zicht terug, maar ook hun waardigheid en zelfstandigheid. Ze kunnen weer gaan werken, zelf voor hun gezin zorgen en hun kinderen zien opgroeien.

Wereldwijd zijn 253 miljoen mensen blind of hebben een matige tot ernstige beperking van het gezichtsvermogen. Verreweg de meesten (89%) van de mensen met een visuele beperking wonen in ontwikkelingslanden. Mia Spannenburg coördineert het project vanuit Lionsclub Voorburg Prinses Marianne. Mia: “Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar in ontwikkelingslanden is staar een veel voorkomende oogkwaal, terwijl staar eenvoudig te opereren is. Met de Vreemd en Oud Geld actie trekken Lions en Wilde Ganzen samen op in de strijd tegen onnodige blindheid. Al tientallen jaren actief en honderdduizenden staaroperaties uitgevoerd.”

De inzamelboxen staan tot eind december in de winkel van Primera Damlaan 22, Primera Liguster 67, Primera Laan van N.O. Einde 294, Kolbe Adviseurs op Ooghoogte aan het Kon. Julianaplein 16, Gemakswinkel Rembrandt aan de Parkweg 280 a, Silvana Senff Women aan de Wielemakersslop 3 en Tuincentrum Hofwijck aan het Westeinde 3. 

Meer berichten